Punakaali-juures-appelsiinisalaatti

Tämä punakaalisalaatin resepti on superherkullinen – ja myös superhelppo toteuttaa.

keskiviikko 13. joulukuuta 2017 teksti KUNTO PLUS / Anja Bruneskjold

Punakaalisalaatti on paitsi herkullista myös superterveellistä. Lämmin salaatti on mainio lisuke myös joulupöytään.

Tämä punakaalisalaatin resepti on superherkullinen – ja myös superhelppo toteuttaa. 

4 annosta

  • 400 g punakaalia
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 rkl persiljaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 tl hunajaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • merisuolaa ja pippuria
  • 4 juuripersiljaa tai 2
  • palsternakkaa
  • 2 appelsiinia
  • 50 g manteleita
  • 4 viipaletta leipää


Valmistus

Leikkaa punakaali ja kuorittu punasipuli mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Sekoita hienonnettu persilja suikaleiden joukkoon. Sekoita keskenäänv omenaviinietikka, dijoninsinappi, hunaja ja oliiviöljy. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike salaatin joukkoon. Kuori juuripersiljat tai palsternakat ja leikkaa ne pitkiksi tangoiksi. Sekoita oliiviöljy juurestankojen joukkoon ja mausta ne suolalla sekä pippurilla. Levitä juurestangot leivinpaperin päälle pellille ja paista niitä 200-asteisessa uunissa 20 min. Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi. Ota appelsiineista valuva mehu talteen ja kaada se salaatin joukkoon. Paahda mantelit kuivassa pannussa ja anna niiden jäähtyä. Levitä juurestangot, appelsiininlohkot ja mantelit punakaalisalaatin päälle. Tarjoa salaatti leivän kanssa.

Miksi punakaalisalaatti on terveellistä

Lämmin punakaalisalaatti on maukas ja helppo lisuke, mutta punakaalia kannattaa kokeilla salaatteihin myös raakana. Tällöin siitä voi saada vielä enemmän vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Punakaalissa on myös runsaasti kuitua, joka auttaa vauhdittamaan vatsan toimintaa sekä pitämään olon kylläisenä.

Tutkimusten mukaan punakaalista voi olla apua myös syöpäsairauksien, kuten rintasyövän, torjunnassa. Punakaalin kauniin purppuraisen värin antavien väriaineiden, antosyaanien, on todettu voivan hidastaa syöpäsolujen kehittymistä ja jopa tappavan niitä.

Samoja väriaineita on myös esimerkiksi marjoissa ja munakoisossa.

Punakaalilla on myös muita etuja hyvinvoinnille: kaalien sisältämät polyfenolit voivat laskea esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, auttaa torjumaan eri syöpiä, tukemaan aivojen hyvinvointia, lievittämään treenin jälkeistä lihaskipua sekä vahvistamaan immuunipuolustusta.

Punakaalin syömiseen on siis monta mainiota syytä – nauti niin raakana kuin lämpimänä lisukkeenakin vaikkapa jouluaaton juhlapöydässä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee