Kukkakaalipizza: Näin teet hyvän ja (lähes) rapean pizzapohjan kukkakaalista

45 minuuttia
775 kcal

Vaihda tavallinen pizzapohja kukkakaalista tehtyyn pizzapohjaan, niin pizzan energiamäärä putoaa reilusti. Täydennä herkullinen pohja kasvistäytteellä, niin pizza on miltei terveysruokaa. Tsekkaa 4 erilaista reseptiä!

Mozzarella-broileripizza kukkakaalipohjalla

MOZZARELLA-BROILERIPIZZA KUKKAKAALIPOHJALLA Ihana, terveellinen vaihtoehto tavalliselle pizzalle.

© wichmann+bendtsen

Helppo kukkakaalipizza – perusresepti

Kukkakaalipizzan voi tehdä monella eri tavalla, mutta kaikki ovat helppoja valmistaa. Kukkakaalista tehtyä pohjaa ei tarvitse vaivata tai kohottaa. Superhelppoa!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pizzat

 • 2 kukkakaali
 • 6 kananmunaa
 • Suolaa ja pippuria
 • Halutessa myös 1-2 rkl juustoraastetta, psylliumkuitua, kaurahiutaleita, mantelijauhoa tai perunakuitua

Valmistus:

 • Raasta kukkakaali pieneksi muruksi eli kukkakaaliriisiksi. Kukkakaaliriisiä voi ostaa myös valmiina.
 • Voit kaataa kukkakaalimurun päälle kiehuvaa vettä, jos haluat miedomman maun ja rapeamman pohjan, mutta muista silloin valuttaa ja painella vesi huolellisesti pois kukkakaalista, ettei pohjasta tule kosteaa.
 • Sekoita kukkakaalimuru yhteen munien, mausteiden ja halutessasi juustoraasteen, psylliumin, kaurahiutaleiden, mantelijauhon tai perunakuidun kanssa. Psyllium ja sen vaihtoehdot tuovat taikinaan hieman sitkoa, jolloin se ei tartu niin helposti kiinni. Taikinan koostumuksen tulisi olla sellainen, että saat levitettyä taikinan käsin kohtuullisen helposti ohueksi levyksi leivinpaperilla päällystetylle pellille.
 • Paista kukkakaalipohjaa uunissa 225-250 asteessa 20-30 minuuttia.
 • Laita sitten täytteet pohjan päälle. Pohja itsessään ei ole kovin vahvan makuinen, joten satsaa maukkaisiin täytteisiin, kuten mausteiseen chorizoon, savuloheen tai hyvään pestoon.
 • Jatka paistamista uunissa. Aika riippuu täytteistä. Anna kukkakaalipizzan paistua rauhassa uunissa riittävän pitkään, niin sen reunat saavat hieman rapeutta.

Tästä voit katsoa, miten nopea ja helppo kukkakaalipizza valmistetaan. Samalla voit tarkistaa, millainen taikinan koostumuksen tulisi olla.

VIDEO: Katso, miten kukkakaalipizza tehdään

Kukkakaalista tehtyä pizzapohjaa ei kannata verrata vehnäjauhosta tehtyyn perinteiseen pizzapohjaan, sillä kukkakaalipizzasta ei voikaan tulla yhtä rapeaa.

Kukkakaalipizza on kuitenkin maukas ja terveellinen vaihtoehto perinteiselle pizzalle. Maku ja täyttävyys ovat kohdallaan, vaikka pohja tehdäänkin kukkakaalista. Kokeile ihmeessä!

Miksi kukkakaalipizza on tavallista pizzaa terveellisempi? Kuinka paljon kukkakaalipizzassa on energiaa? Voiko kukkakaalipizzan tehdä vegaaniversiona? Ja miten syntyy paras kukkakaalipizza? Lue herkusta kaikki tarpeellinen ja kokeile maukkaita reseptejä, niin löydät täytteistä oman suosikkisi.

Kysymyksiä ja vastauksia kukkakaalipizzasta

1 Miten saan kukkakaalipizzasta rapean?


Kukkakaalipizzasta on vaikea saada yhtä rapeaa kuin ravintolan kiviuunissa paistetut pizzat.

Voit kokeilla kaataa kukkakaalimurun päälle kiehuvaa vettä ennen käyttöä. Muista silloin painella ja puristella vesi hyvin pois kukkakaalista, ettei taikinasta tule vetistä ja liian märkää.

Täytteeksi voi lisätä rapeaa salaattia tai vihanneksia, joilla saa lisää rapsakkuutta pizzaan. Ja samalla saat tietysti lautaselle lisää vihanneksia.

2 Paljonko kaloreita kukkaalipizzassa on tavalliseen verrattuna?


Pizzan energiamäärä riippuu tietysti suurelta osin täytteistä, mutta periaatteessa kukkakaalipizza sisältää paljon vähemmän energiaa kuin vehnäjauhosta tehty pizza huolimatta siitä, että kukkakaalipohjassa saattaa olla enemmän rasvaa.

Ero johtuu siitä, että vehnäjauhossa on paljon enemmän energiaa kuin kukkakaalissa, jossa energiaa puolestaan on erittäin vähän.

Alta näet, paljonko tavallisessa pizzassa ja kukkakaalipizzassa on energiaa, proteiinia, rasvaa, hiilihydraattia ja kuitua. Tavallisen pizzapohjan paino on tässä 450 grammaa ja kukkakaalipohjan paino 1000 grammaa ennen paistoa.

3 Onko kukkaalipizza terveellistä?


Kenties olet kuullut kukkakaalipizzasta aiemmin, mutta olet ajatellut, ettei se kuulosta kovin herkulliselta.

Kukkakaalin käytössä pizzapohjaan on kuitenkin etunsa. Kukkakaalipizza sopii erityisesti niille, jotka:

 • haluavat ruuasta vähemmän energiaa
 • haluavat syödä enemmän kasviksia
 • haluavat välttää gluteenia
 • haluavat vähentää hiilihydraattien määrää

4 Onko kukkakaalipizza gluteeniton?


Kukkakaalipizzasta voi helposti tehdä gluteenittoman, sillä siihen ei ole pakko laittaa mitään jauhoja. Jos haluat käyttää hieman jauhoja rakenteen vuoksi, voit valita gluteenittoman vaihtoehdon.

Gluteeniton ruoka itsessään ei ole mikään terveellisyyden tae. Pidä silmällä myös ruuan proteiinimäärää. Liiallinen proteiini voi aiheuttaa turvotusta ja ummetusta. Gluteenin kohdalla pitää muistaa, että keliaakikot eivät siedä lainkaan gluteenia, mutta toisille vatsaoireita voivat aiheuttaa viljan FODMAP-hiilihydraatit, jotka sulavat huonosti ohutsuolessa ja kulkeutuvat siksi paksusuoleen, jossa ne aiheuttavat mm. kaasunmuodostusta.

Jos olet huomannut, että vehnä aiheuttaa sinulle vatsaoireita, kukkakaalipizza voi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, sillä silloin ainakaan pizzapohjan vehnäjauho ei saa vatsaa kipristelemään.

5 Sopiiko kukkakaalipizza LCHF-ruokavalioon?


Tavallisessa pizzapohjassa on rutkasti enemmän hiilihydraatteja kuin kukkakaalista tehdyssä pohjassa.

Siksi kukkakaalipizza sopii hyvin LCHF-ruokavaliota noudattaville tai niille, joilla vehnäjauho nostaa verensokerin äkillisesti korkealle.

6 Voiko pizzapohjan tehdä muista vihanneksista kuin kukkakaalista?


Pizzapohjan voi tehdä kukkakaalin lisäksi esimerkiksi raastetusta juuriselleristä, parsakaalista, porkkanasta, kesäkurpitsasta tai kikherneistä.

Voit kokeilla tehdä pohjan myös munakoisoviipaleista tai puolitetuista portobello-herkkusienistä.

Kukkakaali on suosittu pizzapohjan ainesosa sen vuoksi, että sen maku on mieto, joten se ei hallitse pizzaa liikaa.

Parsakaalipizza täytteineen

VIHANNEKSISTA TEHTY PIZZAPOHJA Kukkakaalipizzareseptissä kukkakaalin voi helposti korvata esimerkiksi parsakaalilla.

© iStock

7 Mikä sopii täytteeksi kukkakaalipizzaan?


Kukkakaalipizzassa, samoin kuin tavallisessa pizzassakin, täytteet voi valita vapaasti itse.

Talvella kukkakaalipizzan täytteenä toimivat erityisen hyvin lohi, avokado, tuore pinaatti ja tuorejuusto.

Voit tietysti tehdä myös perinteisemmän version, jossa kukkakaalipohjan päälle tulee tomaattikastiketta, kinkkua ja juustoa. Jos käytät täytteenä tomaattikastiketta, paista kukkakaalipizzaa hieman pidempään, jotta pohjasta ei tule liian pehmeää.

Täältä löydät ideoita kukkakaalipizzan täytteiksi

8 Voiko kukkakaalipizzan tehdä vegaanisena?


Kukkakaalipizzasta on helppo tehdä vegaaneille sopiva versio. Vaihda vain taikinan kananmuna psylliumiin, mantelijauhoon tai kikhernejauhoon, joka lisää taikinaan sitkoa ja helpottaa taikinan levittämistä pohjaksi.

Katso alta vegaanisen kukkakaalipizzan resepti.

9 Lisää kukkaalipizzareseptejä


Keräsimme tänne kukkaalipizzareseptejä. Kaikki ovat taatusti helppoja, maukkaita ja hyviä. Ole hyvä!

Kukkakaalipizza kikherneillä
© wichmann+bendtsen

Kukkaalipizza – täytteinä kikherneitä ja punasipulia

Kukkakaalipizza terveellisillä täytteillä: kikherneitä, punasipulia, avokadoa ja pinaatti.

Katso resepti täältä

Mozzarella-broileripizza kukkakaalipohjalla

MOZZARELLA-BROILERIPIZZA KUKKAKAALIPOHJALLA Ihana, terveellinen vaihtoehto tavalliselle pizzalle.

© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipizza – täytteinä broileria, mozzarellaa ja tomaattia

Kukkakaalipizzaa perinteisillä pizzatäytteillä. Ihana makuyhdistelmä tekee kenestä tahansa kukkakaalipizzan ystävän! Taatusti hyvää!

Katso resepti täältä

Kukkakaalipizza lohitäytteellä

KUKKAKAALIPIZZA LOHITÄYTTEELLÄ Savulohi antaa kukkakaalipizzalle herkullisen maun, ja samalla saat lohesta omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia.

© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipizza lohitäytteellä

Lohi ja kukkakaali pizzassa saattaa kuulostaa eksoottiselta yhdistelmältä, mutta kannattaa kokeilla. Herkku vie kielen mennessään!

Reseptiin pääset tästä

Kukkakaalipizza sienitäytteellä

KUKKAKAALIPIZZA SIENITÄYTTEELLÄ Ripottele paistetun pizzan päälle kovaa, voimakkaanmakuista juustoa, kuten parmesaania.

© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipizza sienitäytteellä

Sienitäyte ja päälle lisätty kova juusto persiljan kera tekevät tästä pizzasta niin herkullisen, että sitä on kerta kaikkiaan pakko ottaa vielä yksi siivu lisää!

Reseptiin pääset tästä

Kukkakaalipizza broileri-herkkusienitäytteellä

KUKKAKAALIPIZZA BROILERI-HERKKUSIENITÄYTTEELLÄ Saat aterialle lisää kasviksia, kun lisäät täytteeseen yhden hienonnetun lehtikaalin tai suippokaalin lehden.

© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipizza broileri-herkkusienitäytteellä

Tästä pizzasta ei proteiinia puutu! Kukkakaalin lisäksi herkku sisältää broileria, sieniä ja lehtikaalia.

Reseptiin pääset tästä

Kukkakaalipizza parmankinkkutäytteellä

KUKKAKAALIPIZZA PARMANKINKKUTÄYTTEELLÄ Jos olet perinteisen pizzan ystävä, kokeile ensimmäisellä kerralla kukkakaalipohjan päällä perinteistä parmankinkku-tomaattikastiketäytettä, niin et eksy liian kauas normipizzasta.

© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipizza parmankinkkutäytteellä

Tämä maukas pizza on täytetty perinteisellä tomaattikastikkeella mausteineen. Ruokaisuutta tuovat parmankinkku ja artisokansydämet. Klassikko ei petä koskaan!

Reseptiin pääset tästä