Näin valmistuu inkiväärishotti
Inkiväärishotti on raikas ja superterveellinen aloitus aamulle. Lue, miten inkiväärishotti pyöräytetään kotikeittiössä – se on helpompaa, kuin arvaatkaan!
Inkiväärishotti on raikas ja superterveellinen aloitus aamulle. Lue, miten inkiväärishotti pyöräytetään kotikeittiössä – se on helpompaa, kuin arvaatkaan!
Inkiväärishotti on raikas ja terveellinen juoma, jota saa ostettua monista marketeista, mutta inkiväärishotti on myös helppo ja edullinen tehdä itse. Hienonnettua inkivääriä keitetään vedessä noin kolme varttia ja sekaan lisätään esimerkiksi sitruunamehua tai hunajaa ja valmista tuli! Inkiväärishotti valmistuu siis kotikeittiössäkin todella kätevästi!
Inkiväärishotti on helppo valmistaa myös kotikeittiössä. Lue ohjeet ja kokeile!
VINKKI: Jos inkiväärishotti maistuu liian kitkerältä, käytä sitruunoista vain mehu ja lisää se jäähtyneeseen shottiin – näin sitruunan sisältämä C-vitamiini säilyy paremmin kuin mehua keitettäessä.
Itsetehtyä inkiväärishotin perusreseptiä voi muunnella oman maun mukaan eri aineksia lisäämällä. Tässä muutama vinkki:
Lisää hunaja valmiiseen, hieman jäähtyneeseen inkiväärishottiin.
Huuhtele ja leikkaa kurkuma ja keitä yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa. Lisää halutessasi hunajaa tai muuta makeutusainetta maun mukaan hieman jäähtyneeseen juomaan.
Anna teepussien hautua keitetyssä inkivääri-sitruunaseoksessa 10–15 minuuttia. Lisää halutessasi hunajaa tai muuta makeutusainetta ja sitruunamehua, siivilöi neste ja kaada pulloihin jäähtymään.
Lisää minttu inkivääri-sitruunaveteen kiehumaan. Jäähdytä, lisää halutessasi hunaja tai muu makeutusaine, siivilöi neste ja pane jäähtymään. Jos käytät sitruunan sijaan sitruunamehua, lisää mehu vasta hieman jäähtyneeseen juomaan.
Huuhtele ja paloittele chilit. Keitä yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa – saat hieman lisäpotkua inkiväärishottiin!
Huuhtele omenat, poista siemenkota ja paloittele. Keitä omenapalat yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa.
Vaihda sitruuna limettiin – saat uudenlaisen, raikkaan shottielämyksen.
Voit kokeilla myös miksailla eri inkiväärishottimakuja: maista vaikkapa limetti-minttushottia tai chili-omenashottia.
Kokeile inkiväärishotissa myös näitä:
Säilytä inkiväärishotti jääkaapissa. Säilyvyys riippuu käyttämistäsi aineista ja säilytyspaikasta. Esimerkiksi sokerilla ja hunajalla makeuttaminen pidentää shotin säilyvyyttä.
Käytä shottijuoman säilytykseen vain puhtaita pulloja. Kotitekoinen inkiväärijuoma säilyy jääkaapissa vähintään viikon ja luultavasti vielä pidempäänkin.
Inkivääri on varsinaisesti ruohokasvi, mutta ruoanvalmistuksessa ja mausteena käytetään sen maavartta. Inkivääriä on käytetty kotikonstina moniin vaivoihin jo tuhansia vuosia, vaikka sillä ei olekaan osoitettu suoraan vaikuttavan esimerkiksi flunssaan.
Inkivääri, vaikkapa shotissa, auttaa kuitenkin tukemaan vastustuskykyä selättämään vilustumista aiheuttavan viruksen.
Inkiväärin hyvien vaikutusten niittämiseksi ei kannata ujostella annoksissa vaan käyttää sitä vähintänä viisi grammaa päivässä. Inkiväärishotissa voi käyttää hieman reilummankin palan, sillä suuri osa siivilöityy valmistuksessa pois joka tapauksessa.
LUE MYÖS: Näin saat kaiken irti inkivääristä
Inkivääri ei yleensä aiheuta haittoja. Joissakin harvinaisissa tapauksissa inkivääristä voi tulla lieviä suolisto-oireita, kuten löysä vatsa tai närästystä tai mahdollisesti suun limakalvot voivat ärtyä.
Raskaana oleville ei kuitenkaan suositella inkiväärishotteja eikä inkiväärikapseleita. Tämä johtuu siitä, että rotilla tehdyissä kokeissa suuret määrät inkivääriä ovat lisänneet keskenmenoriskiä. Raskauden aikana voi silti huoletta nauttia inkiväärillä maustettua ruokaa, sillä vain suuri määrä kypsentämätöntä inkivääriä voi olla haitaksi.
Inkiväärishotin perusresepti on ilmestynyt alun perin KUNTO PLUS -lehden numerossa 1/2018.