Näin valmistuu inkiväärishotti

1:15 tuntia

Inkiväärishotti on raikas ja superterveellinen aloitus aamulle. Lue, miten inkiväärishotti pyöräytetään kotikeittiössä – se on helpompaa, kuin arvaatkaan!

Inkiväärishotti-reseptejä

INKIVÄÄRISHOTTI – on usein kallis ostaa kaupasta mutta helppo tehdä itse. Täältä saat ohjeet, joilla inkiväärishotti on kätevä valmistaa kotioloissa.

© iStock

Inkiväärishotti on raikas ja terveellinen juoma, jota saa ostettua monista marketeista, mutta inkiväärishotti on myös helppo ja edullinen tehdä itse. Hienonnettua inkivääriä keitetään vedessä noin kolme varttia ja sekaan lisätään esimerkiksi sitruunamehua tai hunajaa ja valmista tuli! Inkiväärishotti valmistuu siis kotikeittiössäkin todella kätevästi!

Itse tehty inkiväärishotti – reseptejä ja kysymyksiä

Sitruunalla maustetun inkiväärishotin perusohje

Inkiväärishotti on helppo valmistaa myös kotikeittiössä. Lue ohjeet ja kokeile!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 dl shotteja (15 dl=1½ l)

  • 26 g sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa)
  • 26 g pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • ¼ l vettä

Valmistus

  • Kuori ja paloittele inkivääri.
  • Huuhtele ja viipaloi sitruuna.
  • Pane ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen 4–5 minuuttia.
  • Anna tekeytyä ja jäähtyä hetken.
  • Siivilöi neste ja pane se kylmään.

VINKKI: Jos inkiväärishotti maistuu liian kitkerältä, käytä sitruunoista vain mehu ja lisää se jäähtyneeseen shottiin – näin sitruunan sisältämä C-vitamiini säilyy paremmin kuin mehua keitettäessä.


Inkiväärishottiohje

INKIVÄÄRISHOTTIOHJE | Jo desin annoksesta saa mukavan tujauksen C-vitamiinia.

Inkiväärishotti – reseptit moneen makuun


Itsetehtyä inkiväärishotin perusreseptiä voi muunnella oman maun mukaan eri aineksia lisäämällä. Tässä muutama vinkki:

Sitruunalla ja hunajalla maustettu inkiväärishotti

  • 200 grammaa sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa) tai sitruunamehua
  • 200–300 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • 1,5 l vettä
  • 4 rkl hunajaa (maun mukaan)

Lisää hunaja valmiiseen, hieman jäähtyneeseen inkiväärishottiin.

Kurkuma-inkiväärishotti

  • 200 grammaa sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa) tai sitruunamehua
  • 250 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • 75 grammaa pieneksi paloiteltua kurkumaa
  • 1,5 l vettä
  • maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusainetta

Huuhtele ja leikkaa kurkuma ja keitä yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa. Lisää halutessasi hunajaa tai muuta makeutusainetta maun mukaan hieman jäähtyneeseen juomaan.

Tee-inkiväärishotti

  • 200 grammaa sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa) tai sitruunamehua
  • 200–300 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • 2–3 teepussia (tai iso lusikallinen teelehtiä)
  • 1,5 l vettä
  • maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusainetta

Anna teepussien hautua keitetyssä inkivääri-sitruunaseoksessa 10–15 minuuttia. Lisää halutessasi hunajaa tai muuta makeutusainetta ja sitruunamehua, siivilöi neste ja kaada pulloihin jäähtymään.

Minttu-inkiväärishotti

  • 200 grammaa sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa) tai sitruunamehua
  • 200–300 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • Pieni nippu tuoretta minttua
  • 1,5 l vettä
  • maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusainetta

Lisää minttu inkivääri-sitruunaveteen kiehumaan. Jäähdytä, lisää halutessasi hunaja tai muu makeutusaine, siivilöi neste ja pane jäähtymään. Jos käytät sitruunan sijaan sitruunamehua, lisää mehu vasta hieman jäähtyneeseen juomaan.

Chili-inkiväärishotti

  • 200 grammaa sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa) tai sitruunamehua
  • 200–300 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • 1–2 chiliä
  • 1,5 l vettä
  • maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusainetta

Huuhtele ja paloittele chilit. Keitä yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa – saat hieman lisäpotkua inkiväärishottiin!

Omena-inkiväärishotti

  • 200 grammaa sitruunaa (n. 2 (luomu)sitruunaa) tai sitruunamehua
  • 200–300 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • 2 omenaa
  • 1,5 l vettä
  • maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusainetta

Huuhtele omenat, poista siemenkota ja paloittele. Keitä omenapalat yhdessä inkiväärin ja sitruunan kanssa.

Limetti-inkiväärishotti

  • 200 grammaa limettiä (n. 4 (luomu)limettiä) tai limettimehua
  • 200–300 grammaa pieneksi paloiteltua inkivääriä
  • 1,5 l vettä
  • maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusainetta

Vaihda sitruuna limettiin – saat uudenlaisen, raikkaan shottielämyksen.

Mistä muusta voi saada lisää makua inkiväärishottiin?


Voit kokeilla myös miksailla eri inkiväärishottimakuja: maista vaikkapa limetti-minttushottia tai chili-omenashottia.

Kokeile inkiväärishotissa myös näitä:

  • Tuore timjami
  • Rosmariini
  • Appelsiini
  • Vihreä tee
  • Kamomillatee
  • Kaneli
  • Kardemumma

Kauanko inkiväärishotti säilyy?

Säilytä inkiväärishotti jääkaapissa. Säilyvyys riippuu käyttämistäsi aineista ja säilytyspaikasta. Esimerkiksi sokerilla ja hunajalla makeuttaminen pidentää shotin säilyvyyttä.

Käytä shottijuoman säilytykseen vain puhtaita pulloja. Kotitekoinen inkiväärijuoma säilyy jääkaapissa vähintään viikon ja luultavasti vielä pidempäänkin.

Miksi inkiväärishotti on hyvästä?

Inkivääri on varsinaisesti ruohokasvi, mutta ruoanvalmistuksessa ja mausteena käytetään sen maavartta. Inkivääriä on käytetty kotikonstina moniin vaivoihin jo tuhansia vuosia, vaikka sillä ei olekaan osoitettu suoraan vaikuttavan esimerkiksi flunssaan.

Inkivääri, vaikkapa shotissa, auttaa kuitenkin tukemaan vastustuskykyä selättämään vilustumista aiheuttavan viruksen.

Inkiväärin hyvien vaikutusten niittämiseksi ei kannata ujostella annoksissa vaan käyttää sitä vähintänä viisi grammaa päivässä. Inkiväärishotissa voi käyttää hieman reilummankin palan, sillä suuri osa siivilöityy valmistuksessa pois joka tapauksessa.

LUE MYÖS: Näin saat kaiken irti inkivääristä

Voiko inkiväärishotti aiheuttaa haittavaikutuksia?

Inkivääri ei yleensä aiheuta haittoja. Joissakin harvinaisissa tapauksissa inkivääristä voi tulla lieviä suolisto-oireita, kuten löysä vatsa tai närästystä tai mahdollisesti suun limakalvot voivat ärtyä.

Raskaana oleville ei kuitenkaan suositella inkiväärishotteja eikä inkiväärikapseleita. Tämä johtuu siitä, että rotilla tehdyissä kokeissa suuret määrät inkivääriä ovat lisänneet keskenmenoriskiä. Raskauden aikana voi silti huoletta nauttia inkiväärillä maustettua ruokaa, sillä vain suuri määrä kypsentämätöntä inkivääriä voi olla haitaksi.

Inkiväärishotin perusresepti on ilmestynyt alun perin KUNTO PLUS -lehden numerossa 1/2018.