Helppo ja terveellinen tomaattikeitto
Itsetehty tomaattikeitto on helppo valmistaa ja maistuu aivan erilaiselta kuin valmiskeitot – eikä hintakaan päätä huimaa. Lue mielenkiintoista faktaa punaisesta herkusta ja tsekkaa maukkaat keittoreseptit.
Itsetehty tomaattikeitto on helppo valmistaa ja maistuu aivan erilaiselta kuin valmiskeitot – eikä hintakaan päätä huimaa. Lue mielenkiintoista faktaa punaisesta herkusta ja tsekkaa maukkaat keittoreseptit.
Syvän punainen väri ja täyteläinen maku tekevät tomaattikeitosta todellisen keittojen klassikon. Herkullinen tomaattikeitto syntyy vain muutamasta ainesosasta mutta toisaalta siihen voi laittaa sekaan lähes mitä tahansa – ja mausteissakin vain mielikuvitus on rajana. Kokeile herkullisia ja terveellisiä keittoreseptejämme tai innovoi rohkeasti omasi.
Kysymyksiä ja vastauksia tomaattikeitosta
Tomaattikeittoreseptejä on lukematon määrä, osa terveellisiä ja osa vähemmän terveellisiä. Maukas peruskeitto syntyy kuitenkin vain muutamasta ainesosasta todella nopeasti. Käytä esimerkiksi:
Valmista! Näistä aineksista teet Italian mauilla leikittelevän tomaattikeiton. Jos haluat tulisempaa makua, voit laittaa sekaan chilimaustetta, hienonnettua inkivääriä tai chilipaprikaa. Voit tehdä keitosta täyteläisempää lisäämällä mukaan porkkanaa, paprikaa tai juuriselleriä. Lisävihannekset tekevät tietysti tomaattikeitosta myös entistäkin terveellisemmän.
Ainesosien tavoin myös tomaattikeiton valmistustapoja on useita halutusta lopputuloksesta riippuen. Jotkut haluavat tomaattikeittoonsa hieman purutuntumaa kun taas toiset suosivat aivan sileää keittoa. Alkuvaiheet ovat kuitenkin aina samat.
Tomaattikeiton tärkein ainesosa ovat tomaatit, jotka sisältävät vain 23 kilokaloria per 100 grammaa. Tomaatteja voi siis syödä lähes mielin määrin painosta murehtimatta.
Tomaatit sisältävät lisäksi runsaasti lykopeenia, joka on voimakas antioksidantti ja voi auttaa torjumaan tulehduksia elimistössä. Lykopeeni imeytyy elimistöön paremmin, jos tomaatit on kypsennetty, jolloin tomaatin solurakenteet rikkoutuvat. Siksi tomaattikeitto on oiva lykopeenin lähde.
Muutoin tomaattikeiton terveellisyys riippuu siitä, mitä muuta keittoon laittaa. Runsaasti kasviksia sisältävä keitto on kaikkein terveellisin vaihtoehto.
Jotkut tomaattikeittoreseptit sisältävät runsaasti kermaa ja öljyä, mikä voi nostaa keiton energiamäärää, mutta tomaattikeitto sisältää silti rutkasti terveellisiäkin aineksia.
Tomaattikeittoon voi käyttää mitä tahansa tomaatteja. Voit siis itse päättää, mitä käytät. Säilyketomaateista tehty keitto valmistuu hieman nopeammin.
Joidenkin mielestä paras tomaattikeitto syntyy tuoreista tomaateista, mutta toiset käyttävät tyytyväisinä säilyketomaatteja ja tomaattipyrettä.
Tee siis valinta käytettävissä olevan ajan ja omien makumieltymystesi mukaan. Terveysmielessä säilyketomaatti ja tuore tomaatti eivät eroa toisistaan.
Tomaatit lämpökäsitellään ennen säilykepurkkiin laittamista, joten terveelliset ainesosat, kuten lykopeeni, imeytyvät säilyketomaateista hyvin elimistöön.
Tomaattikeittoa voi hyvin pakastaa ja sulattaa pakastimesta tarpeen mukaan. Muista jäähdyttää tomaattikeitto huoneenlämpöön ennen pakastimeen laittamista. Jos laitat keiton pakastimeen suoraan liedeltä, pakastimen jäähdytysjärjestelmä voi ylikuormittua ja muut pakasteet kärsiä.
Mysö kermaa sisältävää tomaattikeittoa voi pakastaa, mutta kerma saattaa separoitua, kun keittoa lämmitetään uudelleen. Jos teet tomaattikeittoa nimenomaan pakastamista varten, laita kerma keittoon vasta, kun otat keiton pakastimesta lämmittämistä varten. Tomaattikeitto, jossa on mukana kermaa, säilyy pakastimessa hyvänä parisen kuukautta.
Tomaattikeiton voi mainiosti lämmittää uudelleen. Keitto kuumenee nopeasti, joten liedellä lämmitettäessä varo, ettei keitto roisku ympäriinsä. Sekoita siis keittoa usein. Myös mikrossa lämmitettäessä keittoa on hyvä sekoittaa välillä. Käytä myös mikrokupua keittolautasen päällä, ettei keitto sotke mikroa.
Paras tapa lämmittää pakastimesta otettu tomaattikeitto on antaa sen sulaa ensin yön yli jääkaapissa ja lämmittää se sitten syöntilämpötilaan.
Tomaattikeitto on herkullista ilman lisukkeitakin, mutta muiden keittojen tavoin siitä voi saada oikeilla lisukkeilla vielä enemmän makua irti. Kokeile esimerkiksi seuraavia lisukkeita tomaattikeiton päälle:
Tomaattikeittoon voi laittaa mausteita oman maun mukaan, joko runsaasti tai hyvin niukasti. Suola ja pippuri ovat perusmausteita, mutta niitäkin voi lisätä keittoon juuri sen verran, kuin itsestä tuntuu hyvältä.
Tomaattikeitoissa yleensä esiintyviä mausteita ovat basilika, persilja ja oregano, sillä ne sopivat erityisen hyvin yhteen tomaatin kanssa. Runsaampaa makua ja tuoksua saat käyttämällä tuoreita yrttejä.
Jos kaipaat tomaattikeittoon tulisuutta, kokeile chiliä, kanelia tai paprikamaustetta.
Suurin osa nauttii tomaattikeittonsa höyryävän kuumana, mutta toisaalta kylmä tomaattikeitto kuumana kesäpäivänä voi olla ihanan virkistävää. Esimerkiksi espanjalainen tomaattikeitto eli gazpacho syödään kylmänä.
Gazpachossa on lievästi salsamainen maku, ja se sisältääkin usein tomaatin lisäksi myös paprikaa, kurkkua tai punasipulia. Gazpacho ei myöskään ole lainkaan kermainen tomaattikeitto, eikä rakennekaan ole täysin sileä. Gazpachon reseptin löydät täältä.
Tomaatti sisältää runsaasti vettä – kuten esimerkiksi kurkku – joten se ei säily jääkaapissa yhtä kauan kuin esimerkiksi perunat ja porkkanat. Yleensä tomaatit säilyvät hyvinä jääkaapissa noin viikon, joten tomaattikeiton säilyvyys lienee samaa luokkaa.
Jos käytit tomaattikeittoon kermaa, sen säilyvyys jääkaapissa lyhenee noin 2-3 päivään.