Fermentoitua punakaalia ja lohta
Tarjoiluehdotus

Fermentoitu punakaali sopii hyvin paistetun lohen lisukkeeksi. 

© Andreas Mikkel Hansen

Fermentoitua punakaalia ja omenaa

Vatsa kiittää fermentoidusta eli hapatetusta ruuasta. Fermentoidut ruuat sisältävät nimittäin probioottisia bakteereja ja tulehdusta hillitseviä aineita, jotka tekevät suolistolle hyvää. Kokeile vaikkapa fermentoitua punakaalia, niin huomaat vaikutuksen.

keskiviikko 27. marraskuuta 2019 teksti S. Weisdorf

Fermentoitua punakaalia ja omenaa

Hapan­kaali valmistuu 3–4 viikossa

2 annosta

400 g punakaalia 
1 omena 
2 cm inkivääriä 
1 valkosipulinkynsi 
2 tl suolaa 
kiehuvaa vettä 
lasipurkki

Valmistus

  • Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, raasta omena ja inkivääri ja hienonna valkosipuli. Sekoita ainekset yhteen, lisää suola, sekoita ja painele kaalisuikaleita astiaa vasten niin, että suola saa nesteen tihkumaan kaalista. Pese ja desinfioi lasipurkki uunissa.
  • Kaada kaali ja siitä irronnut neste lasipurkkiin. Nesteen tulee peittää kaaliraaste. Lisää tarvittaessa lämmintä suolavettä. Pane punakaalipurkki viileään ja pimeään paikkaan.
  • Seuraa­vien 14 vuorokauden aikana käymisen tuottama hiilidioksidi täytyy päästää päivittäin purkista avaamalla kaalipurkin kansi. Jos kaasua ei päästä ulos päivittäin, purkki voi haljeta paineesta.
  • 14 vuorokauden jälkeen hapankaali on syötävää, mutta täysin käynyttä ja valmista se on vasta 3–4 viikon kuluttua. 

LUE MYÖS: Fermentointia kannattaa kokeilla

Korventaako hiljainen tuli elimistöäsi?

Runsaan rasvakudoksen elimistössä aiheuttama matala-­asteinen tulehdus saattaa tehdä tuhojaan elimistössä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Epäterveelliset elintavat lisäävät happiradikaalien määrää ja synnyttävät tulehdusreaktion. Haitallisen tulehduksen voi sammuttaa muuttamalla elintapojaan ja tottumuksiaan. Kokeile esimerkiksi ottaa fermentoidut ruuat osaksi päivittäistä ruokavaliotasi.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee