Voiko halloween­ kurpitsaa syödä?

Oranssin Halloween-kurpitsan sisuksetkin voi käyttää, mutta toiset kurpitsat ovat ruuanlaitossa vieläkin parempia. Tutustu neljään suosikkikurpitsaan:

Kurpitsoja ja laakeita Halloween-kurpitsapiiraita keittiön pöydällä

HALLOWEEN-KURPITSA Monikäyttöiset kurpitsat käyvät leivontaan, keittoihin ja salaatteihin. Ruuanlaittoon on kuitenkin maukkaampiakin lajikkeita kuin se tavallisin oranssi halloween-kurpitsa.

© iStock

Halloweenlyhdyt kaiverretaan useimmiten oransseista säilöntäkurpitsoista.

Kurpitsan maltoa ja siemeniä ei tarvitse heittää biojätteeseen, sillä kurpitsa on sekä hyvää että vähäkalorista ja vähähiilihydraattista.

Jos tyydyt pienempään lyhtyyn, kaiverra se esimerkiksi miedommasta hokkaidokurpitsasta tai myskikurpitsasta ja käytä malto ruuanlaittoon. Ainoastaan pieniä koristekurpitsoja ei ole tarkoitettu syötäviksi.

Kurpitsansiemenet voi paahtaa uunissa oliivi öljyllä pirskotettuna ja suolaripauksen kanssa ja käyttää kurpitsasosekeiton tai salaatin päällä, ja malto käy kurpitsapiiraaseen, muffineihin, keittoon ja tietysti kurpitsapikkelsiin. Inkiväärillä ja chilillä kurpitsaan saa lisäpotkua.

Liharuokien ja paistettujen perunoiden seuraksi ihanasti sopivaa kurpitsahilloketta syntyy kurpitsan hedelmälihasta, vaniljasta ja inkivääristä. Rosmariinilla ja oliiviöljyllä maustettuja kurpitsaviipaleita voi paahtaa uunissa lisukkeeksi tai salaattiin.

4 SUOSIKKIA

Halloweenkurpitsojen lisäksi syksyn kausikasviksiin kuuluvat muutkin kurpitsat, joista tunnetuimpia ovat nämä neljä. Kurpitsalla voi keventää melkein mitä ruokaa tahansa.

Hokkaidokurpitsa
© iStock

Hokkaidokurpitsa

eli japanilainen talvikurpitsa on hyvä yleiskurpitsa, jota voi käyttää kaikissa kurpitsaresepteissä.

Myskikurpitsa
© iStock

Myskikurpitsa

eli butter nutkurpitsa on maultaan makeahko ja pähkinäinen. Myös kurpitsachutneyyn.

Spagettikurpista
© iStock

Spagettikurpista

on saanut nimensä siitä, että paahdetun spagettikurpitsan malto näyttää spagetilta, kun sen kaapii haarukalla kuorestaan.

Kesäkurpitsat
© iStock

Kesäkurpitsat

toimivat pataruuissa, pastakastikkeissa, lisuk­ keena ja leivonnaisille mehevyyttä antamassa.