Uusinta ravintoloissa: Tee korvaa viinin

Voiko gourmetravintolan päivällisellä juoda ruokajuomana teetä? Vastaus on kyllä. Pariisin ja Lontoon trendiravintolat tarjoilevat viinin vaihtoehtona teetä.

tiistai 7. heinäkuuta 2015 teksti KUNTOPLUS

Japanilaiset ravintolat esittelivät ensimmäisenä eurooppalaisille teen ruokajuomana. Ilmiö yleistyi myös muissa aasialaisravintoloissa, ja monet aikaansa seuraavat länsimaisetkin ravintolat ja kahvilat ovat liittyneet joukkoon. Ravintoloissa on teelista, josta näkee eri teelaadut. Osa viinimestareistakin on käynyt teekurssilla.

Kansainväliset huippukokit suosittelevat pihvin kanssa rooibos-teetä, kun taas darjeeling-laatu korostaa hienostuneesti kalan makua. Siipikarjan ja äyriäisten seuraksi sopii formosa oolong -tee. Aterian päätteeksi voi nauttia keemun-kupillisen, sillä se sopii mainiosti varsinkin tiramisun ja crème brûléen seuraksi.

Viini kannattaa korvata teellä muunkin kuin muodikkuuden takia. Kaikissa mustissa ja vihreissä teelaaduissa on paljon terveellisiä, solujen hapettumista hidastavia antioksidantteja.

Esimerkiksi pu-erh-tee kiihdyttää lisäksi energian kulutusta. Pu-erh edistää tutkitusti rasvan palamista. Pariisilaisen Hopital St. Antoinen tutkimuksessa kolme kuppia kyseistä teetä päivässä laski veren rasvaprosenttia 13 prosentilla kuukauden kuluessa. Pu-erh eroaa muista teelaaduista siinä, että viinin tapaan sen maku vain paranee pitkään varastoitaessa.

ASIANTUNTIJAN NÄKEMYS


Luise Neimann Kloster
Ravitsemusasiantuntija:


Sekä vihreä että musta tee ovat terveellisiä, sillä niissä on mm. runsaasti antioksidantteja. Teetä ei silti kannata juoda aterian ohessa liikaa, sillä kofeiini heikentää B1-vitamiiniin, sinkin, magnesiumin ja raudan tapaisten ravintoaineiden imeytymistä. Vihreässä teessä on vain vähän kofeiinia ja yrttiteessä sekä punaisessa teessä ei lainkaan, joten niitä kannattaa siemailla ainakin silloin tällöin mustan teen vaihtoehtona.

Per Brändgaard Mikkelsen
Ravitsemusasiantuntija:


Tee ruokajuomana on tervetullut ilmiö, vallankin jos sillä korvataan jokin alkoholijuoma. Ainoana haittana voi pitää sitä, että tee heikentää raudan imeytymistä. Siitäkään ei ole haittaa, jos teetä juodaan vain yhdellä aterialla päivässä ja ruokavalio on muuten monipuolinen. Punaviini haittaa samalla tavalla raudan imeytymistä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee