Torju matala-asteinen tulehdus – syö näin

Miten pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus pysyy poissa? Mitä pitää syödä ja mitä ei kannata syödä? Onko asiaa tutkittu? Täältä saat innostavat käytännön ohjeet – me kerromme ihan ruoka-aineet.

Ruokaa, jolla matala-asteinen tulehdus talttuu - hapanmaitotuotteet, hapatetut kasvikset, marjat, vihannekset, lohi, avokado, pähkinät ja kasviöljyt

RUOKAA, JOLLA MATALA-ASTEINEN TULEHDUS TALTTUU – Matala-asteinen tulehdus lievittyy, kun ruokalistallasi ovat hapanmaitotuotteet, hapatetut kasvikset, marjat, vihannekset, lohi, avokado, pähkinät ja kasviöljyt.

© iStock

Stressi, ylirasitus, niveltulehdus, psoriaasi, tyypin 2 diabetes, Alzheimerin tauti tai Parkinsonin tauti, ovat kaikki sairauksia tai terveysongelmia, jotka antavat aihetta pyrkiä torjumaan elimistöä nakertava matala-asteinen tulehdus eli hiljainen tulehdus.

Matala-asteinen tulehdus ei kuulosta kovin pahalta, koska sehän on vain matala-asteinen, mutta se on itse asiassa kuin kytevä liekki, joka korventaa elimistöä vähitellen. Sitä vastaan voi kuitenkin taistella syömällä anti-inflammatorisesti eli ruokaa, joka hillitsee tulehdusta, ja auttaa hillitsemään erityisesti rasvakudoksessa syntyvää tulehdusta.

Rasvakudos tuottaa TNF-alfaa ja muita inflammatorisia tulehdustekijöitä, jotka lisäävät tulehdusta. Myös suoliston mikrobien toiminta voi vaikuttaa elimistön matala-asteiseen tulehdukseen. Ylipainoisilla ja lihavilla laihtuminen on paras tapa lievittää matala-asteista tulehdusta. Ruokavaliolla matala-asteiseen tulehdukseen voi vaikuttaa jokainen painosta riippumatta. Mitä pitää tehdä, ja mitä pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus lievittyy? Mitä pitää syödä? Täällä se kerrotaan! Lue eteenpäin.

Matala-asteinen tulehdus ja ruoka


1 Millaisella ruualla matala-asteinen tulehdus lähtee?


Matala-asteinen tulehdus lievittyy syömällä anti-inflammatorisesti eli ruokaa, joka hillitsee tulehdusta, ja auttaa hillitsemään erityisesti rasvakudoksessa syntyvää inflammaatiota eli elimistön itsensä toiminnan aiheuttamaa tulehdusta.

Jotkut ruoka-aineet auttavat lievittämään matala-asteista tulehdusta elimistössä, toiset ruuat sen sijaan lisäävät hiljaista tulehdusta. Ruoka-aineet voi siis jakaa tulehdusta lievittäviin (anti-inflammatoriset) ja tulehdusta lisääviin (pro-inflammatorisiin).

LUE MYÖS: Mitä elimistön matala-asteinen tulehdus on?

Ruoka-ainevalinnoilla voi auttaa vastustuskykyä torjumaan matala-asteinen tulehdus:

  1. Syö ruokaa, joka vahvistaa vastustuskykyä. Mitä parempi vastustuskyky, sitä paremmin se pitää elimistön matala-asteisen tulehduksen kurissa. Vastustuskykyä tukevia ruoka-aineita ovat mm. rasvainen kala, inkivääri. olliiviöljy ja hapanmaitotuotteet.
  2. Syö ruokaa, joka antaa vastustuskyvylle työrauhan. Mitä vähemmän syö tulehdusta lisääviä ruoka-aineita, sitä paremmin vastustuskyky torjuu matala-asteista tulehdusta. Vältä tulehdusta lisääviä lihajalosteita (makkaraa ja lihaleikkeleitä) sokeria, epäterveellistä pikaruokaa ja alkoholia. Syö sen sijaan paljon hedelmiä ja kasviksia, jotka auttavat elimistöä torjumaan haittoja.

LUE MYÖS: matala-asteinen tulehdus alas elintapavalinnoilla – vastustuskyky tarvitsee liikuntaa, unta ja palautumista


2 Mikä ruokaa pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus sammuu?


Ruoka-aineet, joilla matala-asteinen tulehdus vähenee, voidaan jakaa neljään ryhmään:

  • vihannekset ja hedelmät (erityisesti marjat ja kuitupitoiset kasvikset)
  • rasvainen kala
  • probioottibakteerit (maitohappo)
  • monityydyttymättömät rasvahapot (omega-3).

Kun syö ruokaa, jossa on runsaasti ruokia edellisistä 4 ryhmästä, matala-asteinen tulehdus ei pääse nujertamaan vastustuskykyä.

Seuraavassa esitellään, millä ruualla matala-asteinen tulehdus vähenee ja mitä on anti-inflammatorinen ruoka, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy.

Syö näitä ja nujerra matala-asteinen tulehdus

Mitä on anti-inflammatorinen ruoka, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy? Vaihda tulehdusta lisäävät ruoka-aineet tulehdusta hillitseviin.

Marjoja, kaaleja ja sipulia

1. KASVIKSET JA HEDELMÄT – mielellään 1 kg päivässä

Kilo on paljon, mutta kokeile. Käytännössä kaikki kasvikset ja hedelmät ovat anti-inflammatorisia eli niillä matala-asteinen tulehdus lievittyy. Erityisen hyviä ovat marjat ja kuitupitoiset kasvikset. Pidä tavoitteena syödä vähintään 200 g kaalia päivässä (esim. kukkakaalia, parsakaalia ja keräkaaleja). Marjojen sisältämät antioksidantit suojaavat soluja, ja olisikin hyvä syödä ainakin 50 g marjoja päivässä (esim. mustikoita, puolukoita, karpaloita tai herukoita). Pakastetut marjat sisältävät hyvin antioksidentteja.

Lohta, joka on hyvä omega-3 rasvahappojen lähde

2. RASVAISTA KALAA – vähintään ½ kg viikossa

Rasvainen kala sisältää runsaasti matala-asteista tulehdusta hillitseviä omega-3-rasvahappoja. Syö 0,5–0,75 kg rasvaista kalaa viikossa, esim. lohta, kirjolohta, nieriää, muikkua, makrillia. Vaitoehtona voi ottaa omega-3-lisää.

Hapanmaitotuotteita ja hapatettuja kasviksia

3. SUOLISTOBAKTEEREILLE kuitua ja tueksi probiootteja – päivittäin

Suoliston bakteeriston hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeä vastustuskyvylle. Kuitu täysjyvästä ja kasviksista sekä hyödylliset probioottibakteerit eli käytännössä hapanmaitotuotteiden (piimä, viili, kefiiri, jogurtti yms.) ja hapatettujen kasvisten (hapankaali, kimchi jne.) maitohappobakteerit lisäävät suoliston hyödyllisten bakteerien määrää ja syrjäyttävät huonoja, mikä parantaa vastustuskykyä.

Oliiviöljyä, manteleita, avokadoa

4. Kertatyydyttymättämiä eli MUFA-rasvoja – päivittäin

Syö joka aterialla terveellisiä kasviöljyjä – avokadoa, oliiveja, pähkinöitä (MonoUnsaturated Fatty Acids), jotka auttavat lievittämään elimistön hiljaista tulehdusta. Avokadosta, oliiveista ja pähkinöistä saa myös antioksidantteja ja E-vitamiinia.

Millä ruoka-aineilla matala-asteinen tulehdus vähenee?

Katso täältä, mitä ruoka-aineita kannattaa syödä, kun haluaa, että elimistön matala-asteinen tulehdus vähenee.

Avaa luettelo plussasta (+)

Kasvikset ja hedelmät

Kasvikset ja hedelmät

PALJONKO kasviksia ja hedelmiä pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus lievittyy?
Tavoite: 1 kg kasviksia ja hedelmiä päivässä:

  • vähintään 200 g kaalia päivässä
  • vähintään 50 g marjoja päivässä

Matala-asteista tulehdusta lievittäviä kasviksia:

Käytännössä kaikki kasvikset auttavat lievittämään matala-asteista tulehdusta, mutta nämä ovat erityisen hyviä:

  • Parsakaali
  • Kukkakaali
  • Lehtikaali
  • Punakaali
  • Valkokaali
  • Ruusukaali
  • Suippokaali
  • Sipuli
  • Valkosipuli
  • Inkivääri
  • Kurkuma
  • Mustikat
  • Mustaherukat
  • Marja-aroniat
  • Karhunvatukat
  • Vadelmat
  • Mansikat

Rasvainen kala (omega-3)

Rasvainen kala (omega-3)

PALJONKO rasvaista kalaa pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus lievittyy?
Tavoite: 0,5–0,75 kg rasvaista kalaa viikossa:

  • tai 100 g kalaa päivässä
  • tai 3 g omega-3-lisää päivässä

Matala-asteista tulehdusta lievittäviä rasvaisia kaloja:

  • Lohi
  • Muikku
  • Nieriä
  • Silli
  • Makrilli
  • Lahna
  • Sardiini
  • Mäti (esim. kirjolohen- tai muikunmäti)

Suoliston hyväksi

Suoliston hyväksi

PALJONKO kuitua ja probiootteja pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus lievittyy?
Syö täysjyvää, kuitupitoisia kasviksia, hapanmaitotuotteita ja/tai hapatettuja kasviksia monella aterialla päivittäin.

Matala-asteista tulehdusta lievittävää ruokaa:

  • Kefiiri
  • A-piimä
  • AB-piimä
  • Gefilus-piimät, juomat, keitot
  • Kimchi
  • Hapankaali
  • Pikkelsit
  • Täysjyväruisleipä
  • Kvinoa
  • Kaurahiutaleet
  • Pavut
  • Linssit
  • Kikherneet
  • Kaalit
  • Artisokka
  • Marjat

Terveelliset kasviöljyt

Terveelliset kasviöljyt

PALJONKO terveellisiä kasviöljyjä pitää syödä, että matala-asteinen tulehdus lievittyy?

  • Käytä kertatyydyttymättömiä rasvoja (MUFA) päivittäin, mielellään kaikilla aterioilla.

Matala-asteista tulehdusta lievittävien rasvojen lähteitä:

  • Oliiviöljy
  • Oliivit
  • Avokado
  • Rapsi- ja rypsiöljy
  • Camelinaöljy
  • Hasselpähkinät
  • Saksanpähkinät
  • Mantelit
  • Maapähkinät
  • Cashewpähkinät

3 Mitä pitää VÄLTTÄÄ, kun haluaa syödä niin, että matala-asteinen tulehdus lievittyy?


Kun haluat syödä niin, että matala-asteinen tulehdus lievittyy, vältä kaikkia matala-asteista tulehdusta lisääviä, elimistöä rasittavia ja lihottavia ruoka-aineita:

  • Lihaleikkeleet
  • Punainen liha
  • Tyydyttynyt rasva (eläinperäinen rasva lihasta ja maitotuotteista)
  • Sokeri
  • Lisäaineet (keinotekoiset väriaineet ja sakeuttamisaineet)

Matala-asteista tulehdusta hillitsevä ruoka on kaiken kaikkiaan terveellistä ja ravitsemussuositusten mukaista: rasvaista kalaa, kasviksia, marjoja, pähkinöitä, terveellisiä öljyjä. Vältettävät ruuat ovat ylipäätään epäterveellisiä ja elimistön hiljaista tulehdusta pahentavia.

Punainen liha ja lihajalosteet ovat syöpätutkimuksissa osoittautuneet epäterveellisiksi, ja tyydyttynyt elinrasva lihasta ja maitotuotteista on sydänterveydelle huonoa ja lisäaineita kehotetaan välttämään haitallisena suolistomikrobeille.

Mitä ruoka-aineita pitää välttää, että matala-asteinen tulehdus lievittyisi?

Vältä tai ainakin rajoita näiden syömistä

Avaa lista plussasta (+)

Punainen liha ja lihajalosteet

Punainen liha ja lihajalosteet

  • Naudanliha
  • Lampaanliha
  • Sianliha
  • Makkarat
  • Nakit
  • Metvursti ja salami
  • Pepperonimakkara
  • Grillimakkara
  • Kinkku
  • Suolaliha
  • Paisti
  • Maksamakkara ja maksapasteija

Runsaasti lisäaineita

Runsaasti lisäaineita

Keinotekoisia väriaineita ja sakeuttamisaineita sisältävät ruuat – tarkista tuoteselosteesta

  • Leivänpäällystahnat
  • Valmiit dipit ja kastikkeet
  • Kaupan salaatinkastikkeet
  • Valmisruuat
  • Puolivalmisteet (pizzataikinat, ateriakastikkeet yms.)
  • Margariini

Sokeri ja runsaasti sokeria sisältävät tuotteet

Sokeri ja runsaasti sokeria sisältävät tuotteet

  • Sokerit
  • Siirapit
  • Karamellit
  • Vaalea suklaa
  • Hillot
  • Marmeladit
  • Leivonnaiset
  • Keksit
  • Jäätelöt
  • Sokeroidut aamiaistuotteet

Tyydyttynyt rasva

Tyydyttynyt rasva

  • Voi
  • Rasvainen liha
  • Täysmaito
  • Kerma
  • Kookosöly ja kookosrasva
  • Kookosmaito ja kookoskerma
  • Useimmat pikaruuat (esim. pizza, ranskalaiset, burgerit, nachot ja kebabit)

4 Mitä voi juoda, että matala-asteinen tulehdus vähenee?


  • Vettä

    Elimistö tarvitsee nestettä. Siksi kannattaa juoda riittävästi. Hanavesi on hyvä valinta, joka on sekä halpaa että helposti saatavilla.
  • Smoothieita

    Marjoita, hedelmistä ja/tai kasviksista tehdy smoothie vie janon ja sisältää myös kuitua ja antioksidanttivitamiineja. Smoothiessa saa helposti nautittua päivän marjat.
  • Inkiväärishotteja ja inkivääriteetä

    Inkivääri on tutkitusti antioksidanttista. Inkivääriä on helppo nauttia shotissa tai teenä sekä intialaisissa että thaimaalaisissa ruuissa. Inkiväärishotti – helppo resepti
  • Vihreää teetä, mustaa teetä, valkoista teetä

    Teessä on antioksidantteja ja sitä enemmän, mitä pidempään teetä hauduttaa.
Tee sisältää antoiksidantteja

MATALA-ASTEINEN TULEHDUS LIEVITTYY TEEN AVULLA Mitä pidempään teetä hauduttaa, sitä enemmän siinä on antioksidantteja, jotka taistelevat matala-asteista tulehdusta vastaan.

© iStock

5 Mitkä juomat lisäävät matala-asteista tulehdusta?


Suuret määrät seuraavia juomia lisäävät matala-asteista tulehdusta, koska niissä on paljon kaloreita, vähän terveellisiä ravintoaineita ja ne rasittavat elimistöä.

  • Alkoholi

    Yli yksi annos alkoholia päivässä voi lisätä elimistön hiljaista tulehdusta. Tämä johtuu sekä siitä, että alkoholi on lihottavaa ja myrkyllistä, ja elimistö joutuu pinnistelemään päästäkseen siitä eroon. Lisäksi alkoholi heikentää unen laatua. Kaikki alkoholi lisää matala-asteista tulehdusta – olut, viini, juomasekoitukset, liköörit, konjakit, viskit, rommit, viinat.
  • Sokeroidut limsat ja mehut

    Sokeroiduissa limsoissa ja mehuissa on lähinnä sokeria ja makuaineita eikä juuri mitään ravintoaineita.
  • Täysmaito

    Runsas rasvaisen maidon – ja sen mukana tyydyttyneen maitorasvan – käyttö lisää matala-asteista tulehdusta. Jos juo maitoa, kannattaa valita vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Täysmaidossa on myös melko paljon kaloreita – 1 desissä 64 kcal.

  • Ligh-juomat ja keinomakeutetut mehut

    Joidenkin tutkimusten mukaan keinotekoiset makeutusaineet voivat vaikuttaa suolistobakteereihin haitallisesti toisten tutkimusten mukaan ei voida osoittaa, että keinomakeutusaineet olisivat terveydelle haitallisia.

Limsat eivät ole hyväksi elimistölle - limsalasi rasti päällä

EI LIMSAA – Sokeroidut juomat lisäävät matala-asteista tulehdusta. Mahdollisesti myös keinomakeutetut voivat olla haitaksi suolistobakteereille, jotka torjuvat tulehdusta.

© iStock

6 Kannattaako syödä ravintolisiä – esimerkiksi kalaöljyä tai omega-3:a?


Kyllä, omega-3-rasvahapot ovat elintärkeitä, joten niitä kannattaa syödä vaikka ravintolisänä sen sijaa, että ei saisi niitä ollenkaan. Jos ei syö kalaa tarpeeksi paljon, kannattaa käyttää omega-3-lisää.

Ota huomioon seuraavat asiat, kun käytät omega-3-lisää

  1. Paljonko? Jos haluat torjua matala-asteista tulehdusta, tarvitset niin paljon omega-3-lisää kuin saisit syömällä suositusten mukaan kalaa. 75 kiloinen henkilö tarvitsee noin 3 g eli 3000 mg omega-3-rasvahappoja päivässä. Se vastaa noin 1000 mg omega-3-rasvahappoja 25 painokiloa kohti.
  2. Mitä rasvahappoja? Laske päivittäinen omega-3-lisäannoksesi pakkauksen tiedoista seuraavan nyrkkisäännön perusteella: Pelkkiin omega-3-rasvahappoihin tai varsinkaan kalaöljyn määrään ei kannata tuijottaa. Katso EPA- ja DHA-pitoisuudet. Päivässä pitäisi saada 3000 mg EPA:ta ja DHA:ta yhteenlaskettuna.

Öljynä vai kapseleina?

Ei väliä. Valitse se, mitä saat käytettyä. Jotkut eivät kestä öljyn makua. Toisten on vaikea niellä isoja kapseleita.

Onko kallis kalaöljy parempaa kuin halpa?

Halvoissa on yleensä vähemmän vaikuttavia aineita eli halpoja pitää syödä enemmän, ja sitten halpa ei enää olekaan niin edullinen.

Katso ostaessasi omega-3- ja DHA- ja EPA-pitoisuutta. DHA:ta ja EPA:a saisi olla noin 50 %.

Kalaöljykapseleissa voi olla 1000 mg kalaöljyä, josta ehkä vain 30 % (=300 mg) on omega-3:a, ja siitä vain 260 mg DHA:ta ja EPA:a. Päivässä pitäisi siis syödä 11–12 kapselia, että saisi 3000 mg DHA:ta ja EPA:a.

Mistä vegaani saa omega-3-rasvahappoja?

Levistä valmistetaan vegaanisia omega-3-lisiä. Pitoisuudet ja määrä ovat samanlaisia kuin kalaöljytuotteissa.

Pohjois-Norjan Finnmarkissa valmistetaan omega-3-lisää Calanus finmarchicus -eläinplanktonista. Tutkimuksen mukaan sen teho on vähintään kaksi kertaa niin hyvä kuin muiden omega-3-lähteiden.
Vegaanisesta ruuasta saa ALA-omega-3:a, jonka elimistö muuntaa DHA:ksi ja EPA:ksi. ALA:aa on esim. chiansiemenissä, pellavansiemenissä, saksanpähkinöissä ja rapsi- tai rypsiöljyssä. Chiat ja pellavat täytyy ensin murskata, että elimistö pystyy hyödyntämään niiden ALA:t, mutta 2 rkl siemeniä riittää kattamaan päivän omega-3-tarpeen.

Lue lisää kalaöljystä täältä

Kalaa ja kalaöljykapseleita

LOHTA VAI KALAÖLJYÄ? – Jos voi valita, kannattaa syödä mielummin kalaa kuin lisäravinteita. Jos muuta mahdollisuutta ei ole, lisäravinteet ovat toki tyhjää parempi

© iStock

Miksi on parempi syödä kalaa kuin kalaöljylisää?

Pääsääntöisesti on parempi syödä tulehdusta ehkäiseviä ruoka-aineita sen sijaan, että käyttää ravintolisää. Raaka-aine sisältää yleensä muutakin kuin pelkästään ravintolisänä myytävää ainetta. Esimerkiksi, kun syö rasvaista kalaa saa:

  1. Omega-3-rasvahappoja, jotilla matala-asteinen tulehdus lievittyy ja joita tarvitaan aivosolujen muodostumisessa.
  2. D-vitamiinia lihasten toimintaan, luustolle, vastustuskyvylle ja mielialalle.
  3. Hyvinimeytyvää proteiinia lihasten rakennusaineeksi, antmaan kylläisyyttä ja pitämään verensokerin tasaisena ja painon normaalina.
  4. Vaihtoehto punaiselle lihalle ympäristöystävällisemmin ja terveellisemmin.
  5. Hyvä suoliston bakteeristolle ja elimistön vastustuskyvylle tutkimusten mukaan.

Lähteekö matala-asteinen tulehdus inkiväärillä ja kurkumalla?

Tutkimuksissa inkiväärillä ja kurkumalla on havaittu matala-asteista tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Jos et saa inkivääriä ja kurkumaa osaksi ruokavaliotasi, voit hyvin otta ravintolisää.

Kurkuman ja inkiväärin kohdalla ravintolisän käyttö voi olla perustellumpaa, sillä niillä ei ole niin paljon muita hyötyvaikutuksia kuin kalalla.

KATSO MYÖS: Inkivääri (ja kurkuma)shottien reseptejä

7 Miksi kannattaa syödä niin, että matala-asteinen tulehdus lievittyy?


Kun matala-asteinen tulehdus vähenee elimistössä, syntyy monia terveysvaikutuksia:

Kun matala-asteinen tulehdus lievittyy voit odottaa näitä hyötyjä

  • Parempi vastustuskyky
  • Enemmän vireyttä
  • Fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä
  • Parempi palautumiskyky kaikista rasituksista ja vammoista
  • Vähemmän tulehdusperäisiä kipuja
  • Vähemmän tulehdusperäisiä oireita, esim. niveltulehdus, sydänoireet, tyypin 2 diabetes, suolistotulehdus, psoriaasi, Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti

Lue lisää aiheesta elimistön matala-asteinen tulehdus

8 Miten matala-asteista tulehdusta lievittävä ruoka vaikuttaa?


Tutkimusten mukaanᵃ) tietyt ruoka-aineet vaikuttavat elimistöön suostuisasti:

Näin matala-asteinen tulehdus lievittyy sopivalla ruualla

  • Hyväksi suoliston bakteeristolle. Monet kasvikset ruokkivat hyviä suolistobakteereja, ja suolistobakteerit vaikuttavat vastustuskykyyn.
  • Suojaa elimistön soluja. Marjojen, hedelmien ja vihannesten antioksidanttivitamiinit vaikuttavat elimistön soluihin ja suojaavat niitä hapettumiselta eli härskiintymiseltä. Kun solut voivat paremmin, vastustuskyvyllä on vähemmän töitä, ja matala-asteinen tulehduskin pysyy poissa tai ei ainakaan pahene.
  • Tukee vastustustuskykyä. Hyvät rasvat ja kuitu sekä probioottibakteerit vahvistavat vastustuskykyä. Mitä parempi vastustuskyky, sitä vähemmän haittaa matala-asteinen tulehdus pystyy tekemään.

ᵃ) Ks. esim. American Journal of Clinical Nutrition ja Nutrients

9 Miten pian matala-asteinen tulehdus lievittyy, kun syö oikein?


Matala-asteinen tulehdus alkaa lievittyä saman tien, kun alkaa syödä tulehdusta ehkäisevästi, ja hyödylliset ravintoaineet imeytyvät.

Esimerkiksi, kun syö paljon kuitua sisältävää ruokaa, suoliston hyvät bakteerit saavat ravintoa ja ruuansulatus paranee. Tai jos juo marjasmoothien, marjojen tuomat antioksidantit ovat mitattavissa verestä. Kannattaa siis aloittaa heti syömään niin, että matala-asteinen tulehdus lievittyy!

Matala-asteinen tulehdus vähenee myös sitä kautta, kun muuttaa ruokavaliota, saa hyötyä myös siitä, jos syö vähemmän tulehdusta lisäävää ruokaa.

Tutkimuksissa mitataan harvemmin välittömiä vaikutuksia. Sen sijaan koehenkilöt syövät tyypillisesti monta viikkoa tai kuukausia ruokaa, joka ehkäisee matala-asteista tulehdusta, ja vasta sitten mitataan arvoja ja tehdään päätelmiä. Esimerkiksi ruotsalaisessa tutkimuksessa niveltulehdusta sairastavat koehenkilöt söivät 10 viikkoa ruokaa, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy, ennen kuin ruokavalion matala-asteista tulehdusta hilitsevistä vaikutuksista tehtiin päätelmiä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei matala-asteinen tulehdus alkaisi heti vähentyä, vaan sitä, että tutkimuksissa keskitytään pitkäaikaisempiin vaikutuksiin.

Aina, kun valitset ruokaa, joka ehkäisee matala-asteista tulehdusta sen sijaan, että valitsisit ruokaa, jolla matala-asteinen tulehdus pahenee, teet palveluksen elimistöllesi. Mutta jos haluat esimerkiksi lievittää niveltulehduksen oireita, vaikutuksesta voi alkaa tehdä johtopäätöksiä vasta, kun on kulunut noin 3–6 viikkoa. Lisäksi vaikutukset huomaa sitä paremmin, mitä suuremman muutoksen ruokavaliossaan tekee suuntaan, joka ehkäisee matala-asteista tulehdusta.

10 Sopiiko matala-asteista tulehdusta ehkäisevä ruoka kaikille?


Kyllä, matala-asteista tulehdusta ehkäisevä ruoka on hyväksi aivan kaikille. Matala-asteista tulehdusta ehkäisevä ruokavalio tarkoittaa käytännössä vain sitä, että matala-asteinen tulehdus lievittyy, kun syö pilkuntarkasti virallisten ruokasuositusten mukaan.

Häviääkö matala-asteinen tulehdus vähemmälläkin, vai pitäkö syödä aivan ylettömän terveellisesti? Itse asiassa, jos on muuten terve ja liikkuu riittävästi, riittää, että noudattaa virallisia ravintosuosituksia, niin vastustuskyky pysyy hyvänä.

Jos taas on kaikenlaisia terveysongelmia tai vaivoja tai stressiä ja rasitusta, jotka sinänsä aiheuttavat matala-asteista tulehdusta, kannattaa noudattaa matala-asteista tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota sen sijaan, että syö "vain" terveellisesti. Esimerkiksi jatkuvasti rankka treeni tai suru ja henkinen paine lisäävät matala-asteista tulehdusta.

11 Onko ruokavaliolla, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy, huonoja puolia?


Kyllä – ruokavaliolla, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy, on runsaasti hyviä puolia, mutta myös huonoja puolia.

Matala-asteista tulehdusta torjuvan ruokavalion huonot puolet

  • Ruoka, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy, on kallista. Valitettavasti laadukkaat ruoka-aineet ovat kalliimpia kuin heikkolaatuiset. Varsinkin kalat ja marjat voivat maksaa paljon (varsinkin sesongin ulkopuolella).
  • Syöminen niin, että matala-asteinen tulehdus lievittyy, voi olla hankalaa. Jos syö lounasta ruokalassa tai kun käy kylässä tai ulkona syömässä, ei tarjolla aina suinkaan ole terveellisiä vaihtoehtoja, joilla matala-asteinen tulehdus lievittyisi.
  • Voi olla vaikeaa välttää ruokaa, jolla matala-asteinen tulehdus pahenee – esim. makeita, pizzaa ja limsaa. Ei ole helppoa kieltäytyä (epäterveellisistä) herkuista, joista pitää paljon. Vaikka ruoka, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy, olisikin hyvää, makeat ja rasvaiset herkut, alkoholi ja pikaruoka liittyvät monella rentoutumiseen ja hyvään mieleen sekä juhlahetkiin ja ystävien tapaamiseen.

VINKKI – RESEPTEJÄ: Ruokia, joilla matala-asteinen tulehdus lievittyy – mukana on myös runsaasti herkkuja, kuten pinkit letut rahkan ja mansikoiden kanssa.

12 Matala-asteinen tulehdus tiehensä anti-inflammatorisella ruualla!


Kiinnostaisiko kokeilla ruokaa, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy? Meiltä saat kaiken, mitä tarvitset: parhaat reseptit, joilla matala-asteinen tulehdus saa kyytiä, esimerkkiruokavalio, ateriaehdotukset, tulostettava KUNTO PLUSsan matala-asteista tulehdusta torjuva ruokakolmio selkeäksi ohjeeksi jääkaapin oveen, käytännön vinkkejä alkuun pääsemiseen. Hyvää ruokamatkaa kohti parempaa oloa!