Onko kombuchatee myös terveellistä?

15 minuuttia

Kombuchatee on suosittu, terveellistä ja helppo valmistaa itsekin. Tutustu kombuchateen terveysvaikutuksiin ja opi valmistamaan kombuchajuomaa itse.

Kombuchateetä, kombuchajuoma, teesienijuomaa, volgansienijuomaa

KOMBUCHA Kombuchatee valmistetaan mustasta teestä ja sokerista scobyn eli volgansienen eli kombuchasienen avulla käyttämällä. Juoma sisältää runsaasti probioottisia bakteereja ja muita entsyymejä.

© iStock

Kombucha, scobyn eli teesienen avulla sokerisesta teestä käymisteitse valmistettu juoma tunnetaan ruuansulatusta ja vastustuskykyä edistävistä terveysvaikutuksistaan. Tutustu tarkemmin siihen, mitä kombuchatee on, onko kombuchatee terveellistä ja miten kombuchajuomaa valmistetaan itse.

Kombucha – mitä se on ja valmistusohje

Mitä kombucha on?

Kombucha eli kombutsa eli volgansienijuoma on fermentoitua teesienen eli volgansienen eli scobyn avulla sokerista ja teestä käymällä valmistettua juomaa.

Käynyt tee ei välttämättä kuulosta kovin herkulliselta, mutta sitä se kuitenkin on - ja iinä on myös probiootteja! Käyttämällä valmistettu kombuchatee on ikivanha itäinen keksintö, joka tunnettiin muinoin lähes elämäneliksiirinä.

Ihmejuoma alkoi saada jälleen mainetta terveysbloggareiden parissa muutama vuosi sitten, ja sen sanottiin parantavan kaikkea syövästä munuaisten vajaatoimintaan. Erityisesti Yhdysvalloissa kombutsan maine kaikki vaivat parantavana eliksiirinä oli muutama vuosi sitten niin vahva, että asiantuntijoiden oli pakko julkaista erillisiä selvityksiä siitä, että mitään tieteellistä todistusaineistoa kombuchan sairauksia parantavasta vaikutuksesta ei ole.

Miten kombucha vaikuttaa terveyteen?

Muiden käyttämällä valmistettujen juomien ja tuotteiden tavoin kombuchajuomat sisältävät probiootteja. Ne ovat suolistossa sulamattomia hiilihydraatteja, jotka edistävät suolen hyvää bakteerikantaa.

LUE MYÖS: Onko kamomillatee terveellistä?

Juo kombuchan kanssa

JUODA | Mausta fermentoitua teetäsi erilaisilla makuilla, marjoilla tai vastaavilla saadaksesi uusia ja jännittäviä makuelämyksiä.

© iStock

Onko terveellistä juoda kombuchaa?

Tutkimusten mukaan terve suolistofloora edistää painonhallintaa ja tukee immuunipuolustusta, mutta kombuchan terveysvaikutuksia ei ole osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa, kombuchaa on kuitenkin perinteisesti käytetty muun maussa Japanissa ja Venäjällä sen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Kombuchateetä voi ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse. Valmistukseen tarvitaan elävä kombuchasieni eli SCOBY, toiselta nimeltään volgansieni, jonka avulla käyminen tapahtuu. Se tuo juomaan probiootteja ja hiukan simaa muistuttavan maun.

 SCOBY eli teesieni eli kombuchasieni

TEESIENI ELI SCOBY Kombuchasieni eli SCOBY tai teesieni näyttää aika epämääräisltä, mutta jos pidät kombuchasta, pidät pian myös teesienestä sen tuottajana.

© iStock

Mikä kombuchasieni eli SCOBY oikein on?

Kombuchasieni eli volgansieni eli SCOBY eli teesieni ei ole oikeastaan sieni ollenkaan vaan hiivan ja bakteerien muodostama möykky.

SCOBY on lyhenne englanninkileisistä sanoista Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast eli symbioottinen bakteeri- ja hiivaviljelmä. Bakteerit ja hiivat saavat sokerin ja teen käymään.

Kombuchasieni (SCOBY) on meduusamainen pehmeä möykky, joka elää käytännössä loputtomiin, kun sitä säilytää käymisnesteessään. Kombuchasieni kasvaa joka kerralla, kun sillä valmistaa uuden erän juomaa.

Mistä kombuchasienen eli SCOBYn saa?

Kombuchasieniä eli SCOBYjä saa Ruohonjuuren myymälöistä ja nettikaupasta, panimotuotteet.fistä, The Good Guys -kombuchapanimosta tai hapatteet.fistä kuivattuna. Netistä löytyy ohjeita hakemalla esim. tee itse kombucha. Oman teesienensä voi myös jakaa ja lahjoittaa eteenpäin kuin taikinajuuren.

Kombucha

ERI MAKUJA KOMBUCHAA Makua antamaan sopivat esimerkiksi tuore inkivääri, mustikat, sitruuna, tyrni, karpalot, puolukat tai vaniljatanko. Rohkeasti kokeilemaan vain!

© iStock

Kombucharesepti, kombucha-teen valmistus

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

 • 30 g mustaa teetä
 • 1 l kiehuvaa vettä
 • 150 g luomuruokosokeria
 • 1 l kylmää vettä
 • 1 dl valmista kombuchateetä (voit ottaa talteen edellisestä erästä) ja
 • SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) eli kombutsasieni eli volgansieni eli teesieni
 • Makua antamaan esim. tuoretta inkivääriä, mustikoita, puolukoita, karpaloita, sitruunaa, tyrniä tai vaniljatanko.

Kombuchatarvikkeet

 • Suuri lasitölkki, keittiöpyyhe tai harsoa tms., puhtaita pulloja ja kärsivällisyyttä.

Teen valmistus

1. käyttäminen

 1. Valmista tee teelehdistä ja kiehuvasta vedestä puhtaassa, isossa lasipurkissa.
 1. Lisää sokeri ja kylmä vesi.
 1. Lisää valmis kombuchatee ja kombuchasieni.
 1. Peitä lasipurkki harsolla tai kankaalla. Jätä kombucha käymään huoneenlämpöön noin 10 päiväksi. Vältä suoraa auringonvaloa.

2. käyttäminen

 1. Ota kombuchasieni pois nesteestä ja ota talteen 1 dl kombuchajuomaa seuraavan erän valmistusta varten.
 1. Kaada kombuchajuoma pulloihin suppilon tai siivilän läpi, jotta sienihaituvia ei tule mukaan.
 1. Lisää kombuchaan pari siivua inkivääriä, vaniljatanko, marjoja tai sitruunankuorta maun mukaan.
 1. Sulje kombuchapullot ja anna niiden seistä huoneenlämmössä noin viikon verran. Muista kuitenkin ilmata kombuchapulloja välillä, jotta hiilidioksidi poistuu. Mitä pidempään annat kombuchajuoman käydä, sitä happamampaa siitä tulee.
 1. Lyhyemmällä käymisellä kombuchajuoma on makeampaa.
 1. Valmis kombuchatee säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Kefiiri on tehnyt paluun, mutta mitä hyötyä käyttämällä valmistetusta juomasta oikeastaan on? Katso täältä.


Miten kombuchaa nautitaan?

Kombuchatee tai kombuchajuoma nautitaan kylmänä. Se muistuttaa maultaan ja ulkonäöltään hiukan simaa.

Kombuchatee on terveellisempää kuin tavalliset virvoitusjuomat, koska kombuchajuomassa on probioottibakteereita ja vähemmän sokeria kuin makeutetuissa virvoitusjuomissa.

Kombuchaan kannattaa totutella vähitellen, ettei saa ilmavaivoja.

Voiko kombuchan juominen olla vaarallista?

Kombuchan juomisen ei periaatteessa pitäisi olla vaarallista. Fermentoidun juoman etuna on, että se tehdään kiehuvaan veteen, jolloin ei-toivotut bakteerit tuhoutuvat. Seuraavassa kuitenkin joitain vinkkejä, joiden avulla vältät pilaantuneen teen:

Tarkistuslista:

 • Huuhtele lasi huolellisesti ennen kuin kaadat siihen mitään.
 • Pese kädet ja välineet huolellisesti ennen kuin aloitat.
 • Noudata luotettavaa reseptiä.
 • Käytä teesientä ja pientä määrää juomaa edellisestä erästä, jolloin hapattuminen tapahtuu nopeammin, ja pidä kombuchaa silmällä tasaisin väliajoin käymisprosessin aikana.
 • Jos lopputulos maistuu, haisee tai näyttää oudolta, luota aisteihisi ja heitä juoma pois. Heitä tee pois myös, jos pinta näyttää ""karvaiselta"" tai jos juoman pinnalla näkyy selvästi homekasvustoa.