Kombucha-teetä

Kombucha-tee valmistetaan käyttämällä, ja se sisältää runsaasti probioottisia bakteereja ja muita entsyymejä. 

© iStock

Onko trendikäs kombucha-tee myös terveellistä?

Kombucha-tee on nyt trendien aallonharjalla! Onneksi trendijuoma on myös terveellistä ja helppo valmistaa itsekin.

keskiviikko 1. maaliskuuta 2017 teksti Birgitte Muldbjerg

Käynyt tee ei välttämättä kuulosta kovin herkulliselta, mutta sitä se kuitenkin on - ja vieläpä terveellistä! Käyttämällä valmistettu kombucha-tee on ikivanha, Kiinasta peräisin oleva juoma, joka tunnettiin muinoin lähes elämän antavana eliksiirinä.

Ihmejuoma alkoi saada jälleen mainetta terveysbloggareiden parissa muutama vuosi sitten, ja sen sanottiin parantavan kaikkea syövästä munuaisten vajaatoimintaan. Erityisesti Yhdysvalloissa kombuchan maine kaikki vaivat parantavana eliksiirinä oli muutama vuosi sitten niin vahva, että asiantuntijoiden oli pakko julkaista erillisiä selvityksiä siitä, että mitään tieteellistä todistusaineistoa sairauksia parantavasta vaikutuksesta ei ole. 

Kombucha-tee sisältää probiootteja

Muiden käyttämällä valmistettujen juomien ja tuotteiden tavoin myös kombucha-tee sisältää probiootteja. Ne ovat suolistossa sulamattomia hiilihydraatteja, jotka edistävät suolen hyvää bakteerikantaa ja saattavat olla syy kombuchaan liitettyihin terveysväitteisiin. Tutkijoiden mukaan terve suolistofloora edistää painonhallintaa ja vahvistaa immuunipuolustusta.

Kombucha-teetä voi ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse. Valmistukseen tarvitaan elävä kombucha-viljelmä eli sieni, jonka avulla käyminen tapahtuu. Se tuo juomaan probiootteja ja erikoisen maun. 

Tee itse kombucha-teetä

Ainekset

  • 30 g vihreää tai mustaa teetä
  • 1 l kiehuvaa vettä
  • 150 g luomuruokosokeria
  • 1 l kylmää vettä
  • 1 dl valmista kombucha-teetä (ota talteen edellisestä erästä) ja
  • SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) eli kombucha-sieni

Makua tuovat tuore inkivääri, mustikat, sitruuna, tyrni tai vaniljatanko.

Lisäksi: lasinen kulho, keittiöpyyhe tai harsoa tms., puhtaita pulloja ja kärsivällisyyttä.


Teen valmistus

1. käyttäminen: Valmista tee teelehdistä ja kiehuvasta vedestä puhtaassa lasikulhossa. Lisää sokeri ja kylmä vesi. Lisää valmis kombucha-tee ja kombucha-sieni. Peitä kulho harsolla tai kankaalla. Jätä astia käymään huoneenlämpöön noin 10 päiväksi. Vältä suoraa auringonvaloa.

2. käyttäminen: Ota sieni pois nesteestä ja ota talteen 1 dl juomaa seuraavan erän valmistusta varten. Kaada juoma pulloihin suppilon tai siivilän läpi, jotta sienihaituvat eivät tule mukaan. Lisää pari siivua inkivääriä, vaniljatanko, marjoja tai sitruunankuorta maun mukaan. Sulje pullot ja anna niiden seistä huoneenlämmössä noin viikon verran. Muista kuitenkin ilmata pulloja välillä, jotta hiilidioksidi poistuu. Mitä pidempään annat juoman käydä, sitä happamampaa siitä tulee. Lyhyemmällä käymisellä juoma on makeampaa. Kombucha-sieniä voi tiedustella luontaistuotekaupoista tai esim. Ruohonjuuresta tai Ekolosta.

Valmis kombucha-tee säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa. 


Kefiiri on tehnyt paluun, mutta mitä hyötyä käyttämällä valmistetusta juomasta oikeastaan on? Katso vastaukset täältä. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Haluaisitko eroon kuukautisista?


KUNTO PLUS suosittelee