Mäti ja kaviaari ovat terveellisiä herkkuja

Mäti ja blinit kuuluvat ehdottomasti yhteen, mutta mäti sopii moneen muuhunkin – täältä saat seitsemän helppoa mätireseptiä!

Mäti on kalan munia

MÄTI JA KAVIAARI OVAT SUURTA HERKKUA – eivätkä vaadi vaikeaa valmistamista.

© wichmann+bendtsen

Mäti ja kaviaari ovat terveellisiä

Pienet vaalean läpikuultavat, oranssit, vihreät tai mustat helmet, jotka avautuvat suussa ihanaksi suolaisen ja makean sinfoniaksi, ovat oikea herkkujen herkku. Kalanmunia kutsutaan mädiksi ja kaviaariksi silloin, kun kyse on sampikalojen mädistä. Mätiä ja kaviaaria on eri väristä ja kokoista: mateenmäti on kellertävän vaaleaa ja pienirakeista, siianmäti on pienirakeista oranssinkeltaista, silakanmäti on pienirakeista ja vaalean oranssia, muikunmäti on raikkaan oranssia ja pienirakeista, kirjolohen mäti on suuria pallosia ja väriltään kirkaan oranssia, simpunmäti on vihreää ja rakeet keskikokoisia, sampikalojen mätiä kutsutaan kaviaariksi, ja se on tummanruskeaa tai mustaa ja kallista, eikä sitä myydä pakastettuna vaan säilykkeenä.

Herkullisen maun lisäksi mäti on terveellistä, ja sitä on helppo nauttia juuri oman maun mukaan. Tuoreen mädin sesonki on lyhyt, ja ajankohta vaihtelee kalalajin mukaan, mutta pakastealtaasta herkkua saa ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin maistaa myös tuoretta mätiä – sitä ei voita mikään.

Katso alta yleisimmät mätiin liittyvät kysymykset ja vastaukset.

Mäti on hyvää ja helppoa syötävää

Mistä mätiä saa?

Kirjolohenmätiä ja muita yleisiä mätilaatuja saa kaupoista säilykkeenä purkissa ja pakastettuna ympäri vuoden. Kalatiskeistä saa tuoretta mätiä kauden mukaan.

Kaloista voi myös itse ottaa mädin talteen – tuonnempana tässä artikkelissa kerrotaan, miten se onnistuu. Esimerkiksi mateenmäti kannattaa ottaa talteen, jos ostaa madetta alkutalven kalakeittoon.

Milloin saa tuoretta mätiä?

Mätiä otetaan talteen vähän ennen kalan kutuaikaa. Kutuajat vaihtelevat kalalajeittain.

  • Muikunmätiä ja siianmätiä saa tuoreena syksyllä.
  • Mateenmätiä saa kevättalvella.
  • Kirjolohenmätiä saa tuoreena talvesta alkaen aina kevääseen asti.
  • Silakoissa on mätiä keväällä.

Miten mätiä kerätään?

Teollisuudessa mäti otetaan talteen laittamalla mätipussit entsyymiin, joka sulattaa kalvot ja jäljelle jää mäti.

Mätiä myydään myös käsin lypsettynä, jolloin kalvoja ei ole sulatettu mädin joukkoon, ja mäti on siksi kuivempaa ja puhtaampaa.

Jos ostat kalaa, jossa on mätipussit pullollaan, mäti on helppo ottaa itse talteen perkaamisen yhteydessä.

Näin keräät mädin talteen

  • Nosta mätipussit lautaselle. Tee mätipussin päähän pieni viilto ja paina veitsen ulkosyrjällä mäti ulos pussista. Heitä tyhjät mätipussit pois.
    • Sekoita mätiä haarukalla, ja nostele verisuonet ja kalvot pois. Jos mätiä on paljon, käytä vispilää.
    • Huuhtele mäti tarvittaessa tiheässä siivilässä ja valuta suodatinpussissa.
    • Makean ja murtoveden kalojen, kuten muikun, mateen, simpun, ahvenen ja hauen mäti pitää pakastaa vuorokaudeksi, että mahdolliset loiset tuhoutuvat.
    • Jos käytät mädin heti, lisää maun mukaan suolaa, ja sekoita, ja mäti on käyttövalmista. Jos et käytä mätiä heti, jaa se annoksiin ja pakasta tulevaa käyttöä varten.

Miten kauan mäti säilyy?

Tuore mäti pilaantuu helposti, jos sitä säilyttää liian lämpimässä. Jääkaapinkin täytyy olla kylmä eli 0–3-asteinen. Mäti kestää hyvin pakastamista ja säilyy pakastettuna 3–6 kuukautta. Mätiä kannattaa ostaa vain sen verran, minkä tarvitsee. Jos käytät pakastettua mätiä, sulata se vuorokauden kuluessa syötäväksi.

Voiko mätiä pakastaa?

Mätiä voi hyvin pakastaa. Pakastettu mäti säilyy noin 3 kk erinomaisena ja toiset 3 kuukautta käyttökelpoisena.

Pakastettu mäti kannattaa sulattaa jääkaapissa, niin sen koostumus säilyy parhaana.

Mätiä ei kannata pakastaa uudelleen, sillä se menee vetiseksi. Hox! Kalatiskissä myytävä mäti on usein pakastetusta sulatettu, joten kannattaa kysyä, onko mäti tuoretta vai pakastettua, jos sitä aikoo ostaa pakkaseen.

Onko mäti terveellistä?

Mäti sisältää omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä sekä B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa koliinia, josta syntyy hermoston tärkeitä välittäjäaineita.

Mäti on kevyttä. Se sisältää keskimäärin 145 kcal / 100 g. Siinä ei ole lainkaan hiilihydraattia, rasvaa noin 7 g ja proteiinia noin 20 g.

Kohonnutta kolesterolia tai diabetesta sairastava saa saada ravinnosta kolesterolia enintään 200 mg päivässä. Lusikallisessa (10 g) mätiä on 35 mg kolestrolia. (Kananmunassa on noin 230 mg.)

Saako raskaana oleva syödä mätiä?

Suomessa kypsentämättömän mädin syömistä ei suositella raskauden aikana Listeria monocytogenes -riskin vuoksi. Paistettuna mätiä saa syödä raskaanakin.

Esimerkiksi Tanskassa suositukset eivät rajaa pois mädin syömistä raskaudenkaan aikana.

Mihin ruokiin mätiä voi käyttää?

Mäti sopii erityisen hyvin tattariblinien, lettujen tai vohveleiden päälle ranskankerman tai smetanan, punasipulisisilpun, tillin ja sitruunan kanssa. Kokeile myös parsan, kalaleikkeen tai uusien perunoiden kanssa, alkuruokana kanan- tai viiriäisenmunanpuolikkaiden päällä, avokadon kanssa, mätimoussessa, piiraissa kalan kanssa, sushissa, sekä leipien, tuulihattujen ja voileipäkakun täytteenä ja koristeena.

Parhaat mätireseptit

Ohjeet 2 hengelle

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä

10 pinaattimunakasta

  • 25 g pieniä pinaatinlehtiä
  • 2 suurta munaa
  • merisuolaa
  • 2 rkl kevytmaitoa
  • ekstra neitsytoliiviöljyä

Kastike

  • 2 rkl raeuustoa
  • 2 rkl kevytranskankermaa
  • 2 rkl muikun, siian tai mateen mätiä
  • sitruunamehua
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 1 pieni kourallinen herneenversoja

Valmistus

  • Huuhdo ja kuivaa pinaatinlehdet.
  • Sekoita pinaatti, munat ja maito keskenään.
  • Mausta seos suolalla. Kuumenna oliiviöljyä blinipannussa ja paista seoksesta pieniä munakkaita.
  • Sekoita kastikeaineet keskenään.
  • Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
  • Annostele kummallekin lautaselle 5 munakasta, 2 rkl mätiä, kastiketta ja herneenversoja.

Paistettu muna, mätiä ja vihreää

Paistettu muna, mätiä ja vihreää

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 suurta munaa
  • 2 tl ekstra neitsytoliiviöljyä
  • 4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä
  • 1 kourallinen mieliyrttejäsi
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Valmistus

  • Paista munat.
  • Nosta munat lautaselle, lisää mäti ja yrtit.
  • Rouhi pinnalle pippuria.

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 150 g täysjyväpastaa
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 1 fenkoli
  • 1 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
  • 4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä
  • 1 pieni kourallinen yrttejä
  • sitruunalohko

Valmistus

  • Keitä pasta napakan kypsäksi, al dente.
  • Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi.
  • Paista suikaleet pehmeiksi ja kullankeltaisiksi öljyssä.
  • Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Annostele pasta, mäti, fenkoli yrtit ja sitruuna tarjolle.

Kukkakaalikeitto ja mätiä

Kukkakaalikeitto ja mätiä

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ¼ kukkakaalia paloiteltuna
  • ½ l kana- tai kasvislientä
  • 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 2 rkl ykkösmaitoa
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 kourallinen hienonnettua persiljaa*
  • 4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä

Valmistus

  • Keitä kukkakaalinpaloja kana- tai kasvisliemessä noin 5 minuuttia tai pehmeäksi.
  • Lisää 1 rkl öljyä ja maito.
  • Soseuta ja mausta keitto. Jauha 2 rkl öljyä ja hienonnettu persilja tasaiseksi seokseksi.
  • Mausta yrttiöljy suolalla ja pippurilla.
  • Annostele keitto, yrttiöljy ja mäti tarjolle.

Avokadoa, mätiä ja kastiketta

Avokadoa, mätiä ja kastiketta

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 dl muikun, siian tai mateen mätiä
  • 2 avokadonpuolikasta
  • sitruunamehua
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 kourallista kourallinen tilliä
  • 1 kourallista punasipuli
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl maustamatonta rahkaa tai jogurttia

Valmistus

  • Valuta avokadonpuolikkaille sitruunamehua ja leikkaa puolikkaat viipaleiksi.
  • Hienonna tilli (jätä vähän koristeeksi) ja punasipuli.
  • Sekoita ruohosipuli, tilli ja punasipuli mädin joukkoon.
  • Mausta seos sitruunamehulla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  • Annostele kaikki ainekset tarjolle.