Mäti ja kaviaari ovat terveellisiä herkkuja
Mäti ja blinit kuuluvat ehdottomasti yhteen, mutta mäti sopii moneen muuhunkin – täältä saat seitsemän helppoa mätireseptiä!
Mäti ja blinit kuuluvat ehdottomasti yhteen, mutta mäti sopii moneen muuhunkin – täältä saat seitsemän helppoa mätireseptiä!
Pienet vaalean läpikuultavat, oranssit, vihreät tai mustat helmet, jotka avautuvat suussa ihanaksi suolaisen ja makean sinfoniaksi, ovat oikea herkkujen herkku. Kalanmunia kutsutaan mädiksi ja kaviaariksi silloin, kun kyse on sampikalojen mädistä. Mätiä ja kaviaaria on eri väristä ja kokoista: mateenmäti on kellertävän vaaleaa ja pienirakeista, siianmäti on pienirakeista oranssinkeltaista, silakanmäti on pienirakeista ja vaalean oranssia, muikunmäti on raikkaan oranssia ja pienirakeista, kirjolohen mäti on suuria pallosia ja väriltään kirkaan oranssia, simpunmäti on vihreää ja rakeet keskikokoisia, sampikalojen mätiä kutsutaan kaviaariksi, ja se on tummanruskeaa tai mustaa ja kallista, eikä sitä myydä pakastettuna vaan säilykkeenä.
Herkullisen maun lisäksi mäti on terveellistä, ja sitä on helppo nauttia juuri oman maun mukaan. Tuoreen mädin sesonki on lyhyt, ja ajankohta vaihtelee kalalajin mukaan, mutta pakastealtaasta herkkua saa ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin maistaa myös tuoretta mätiä – sitä ei voita mikään.
Katso alta yleisimmät mätiin liittyvät kysymykset ja vastaukset.
Kirjolohenmätiä ja muita yleisiä mätilaatuja saa kaupoista säilykkeenä purkissa ja pakastettuna ympäri vuoden. Kalatiskeistä saa tuoretta mätiä kauden mukaan.
Kaloista voi myös itse ottaa mädin talteen – tuonnempana tässä artikkelissa kerrotaan, miten se onnistuu. Esimerkiksi mateenmäti kannattaa ottaa talteen, jos ostaa madetta alkutalven kalakeittoon.
Mätiä otetaan talteen vähän ennen kalan kutuaikaa. Kutuajat vaihtelevat kalalajeittain.
Teollisuudessa mäti otetaan talteen laittamalla mätipussit entsyymiin, joka sulattaa kalvot ja jäljelle jää mäti.
Mätiä myydään myös käsin lypsettynä, jolloin kalvoja ei ole sulatettu mädin joukkoon, ja mäti on siksi kuivempaa ja puhtaampaa.
Jos ostat kalaa, jossa on mätipussit pullollaan, mäti on helppo ottaa itse talteen perkaamisen yhteydessä.
Näin keräät mädin talteen
Tuore mäti pilaantuu helposti, jos sitä säilyttää liian lämpimässä. Jääkaapinkin täytyy olla kylmä eli 0–3-asteinen. Mäti kestää hyvin pakastamista ja säilyy pakastettuna 3–6 kuukautta. Mätiä kannattaa ostaa vain sen verran, minkä tarvitsee. Jos käytät pakastettua mätiä, sulata se vuorokauden kuluessa syötäväksi.
Mätiä voi hyvin pakastaa. Pakastettu mäti säilyy noin 3 kk erinomaisena ja toiset 3 kuukautta käyttökelpoisena.
Pakastettu mäti kannattaa sulattaa jääkaapissa, niin sen koostumus säilyy parhaana.
Mätiä ei kannata pakastaa uudelleen, sillä se menee vetiseksi. Hox! Kalatiskissä myytävä mäti on usein pakastetusta sulatettu, joten kannattaa kysyä, onko mäti tuoretta vai pakastettua, jos sitä aikoo ostaa pakkaseen.
Onko mäti terveellistä?
Mäti sisältää omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä sekä B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa koliinia, josta syntyy hermoston tärkeitä välittäjäaineita.
Mäti on kevyttä. Se sisältää keskimäärin 145 kcal / 100 g. Siinä ei ole lainkaan hiilihydraattia, rasvaa noin 7 g ja proteiinia noin 20 g.
Kohonnutta kolesterolia tai diabetesta sairastava saa saada ravinnosta kolesterolia enintään 200 mg päivässä. Lusikallisessa (10 g) mätiä on 35 mg kolestrolia. (Kananmunassa on noin 230 mg.)
Saako raskaana oleva syödä mätiä?
Suomessa kypsentämättömän mädin syömistä ei suositella raskauden aikana Listeria monocytogenes -riskin vuoksi. Paistettuna mätiä saa syödä raskaanakin.
Esimerkiksi Tanskassa suositukset eivät rajaa pois mädin syömistä raskaudenkaan aikana.
Mihin ruokiin mätiä voi käyttää?
Mäti sopii erityisen hyvin tattariblinien, lettujen tai vohveleiden päälle ranskankerman tai smetanan, punasipulisisilpun, tillin ja sitruunan kanssa. Kokeile myös parsan, kalaleikkeen tai uusien perunoiden kanssa, alkuruokana kanan- tai viiriäisenmunanpuolikkaiden päällä, avokadon kanssa, mätimoussessa, piiraissa kalan kanssa, sushissa, sekä leipien, tuulihattujen ja voileipäkakun täytteenä ja koristeena.
Ohjeet 2 hengelle