Herkkutatti sopii hyvin kuivattavaksi.

Herkkutatti eli kivitatti

Herkkutatti kuuluu kulinaristien parissa tryffelien ja huhtasienten kanssa raaka-aineiden korkeimpaan kastiin.

perjantai 3. syyskuuta 2010 teksti KUNTOPLUS

Maukas herkkutatti on etenkin ranskalaisten ja italialaisten suursuosikki.

Kuninkaallinen sieni

Ranskalaissyntyinen Ruotsin kuningas Kaarle XIV Juhanan eli Jean-Baptiste Bernadotte kannusti ruotsalaisia arvostamaan sieniä. Rosenborgin linnassa yritettiin hänen valtakaudellaan jopa viljellä hänen suosikkisientään herkkutattia. Herkkutatti on tänäkin päivänä ruotsiksi "karljohanssvamp" maan ensimmäisen kuninkaan mukaan.

Mistä niitä löytää?

Herkkutatti sekä sen muunnokset männynherkkutatti ja koivunherkkutatti kasvavat tuoreissa havu- ja lehtimetsissä. Tammenherkkutatti kasvaa etelärannikolla tammen seuralaisena. Herkkutatti on yleinen koko maassa. Se suosii erityisesti metsiä, joissa ei ole runsasta aluskasvillisuutta vaan kariketta.

Kaupoissa herkkutatteja myydään öljyyn tai suolaliemeen säilöttynä ja kuivattuna.

Herkkutatin eli kivitatin erottaa muista tateista "koputtamalla" lakkia, joka kopisee toisin kuin pehmeät lehmäntatit.

Maku

Herkkutatti on juurisieni. Se elää symbioosissa puiden kanssa ja saa isäntapuultaan sokereita, jotka antavat sienille niiden erityisen maun. Maku on mieto ja pähkinäinen, ja rakenne kiinteä.

Käyttö

Herkkutatit maistuvat erityisen hyviltä viipaleina paistettuina, muhennoksena ja kastikkeissa. Ne sopivat erinomaisesti kuivattaviksi.

Terveysbonus

Herkkutateissa on runsaasti kuitua, seleeniä, kaliumia, folaattia, B2-, B3- ja D-vitamiinia. Sienten sisältämä D-vitamiini säilyy hyvin ruuanvalmistuksessa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?

KUNTO PLUS suosittelee