Naislääkäri kädessään omena ja pillereitä
© Colourbox

Syömällä verensokeri kuntoon

Uusin tutkimustieto kertoo, kuinka verensokerin saa hallintaan oikealla ruokavaliolla.

maanantai 5. syyskuuta 2016 teksti G. Palmgren
Uudet tutkimustulokset antavat aihetta tehdä pieniä muutoksia verensokerin kannalta suotuisien ja haitallisten ruokien listoilla. Tässä uusimmat neuvot.

Opas terveellisempään verensokeriin

Saa nauttia
Israelilaistutkijat selvittivät mm. suoliston bakteerikantaa analysoimalla, mitkä ruoka-aineet olivat verensokerin kannalta suotuisimpia. Joillakin raejuusto toimi parhaiten, toisilla broilerinliha tehosi paremmin. Jotkin ruoka-aineet eivät tutkimuksen mukaan häirinneet verensokeria juuri koskaan riippumatta siitä, millainen bakteerikanta henkilön suolistossa vallitsi. Esimerkkejä tällaisista ruoka-aineista:
  • lohi
  • kvinoa
Syö varoen
Jotkin ruoka-aineet kohottivat verensokeria uuden tutkimuksen mukaan lähestulkoon kaikilla, ja siksi niiden syömistä saattaa olla järkevää rajoittaa. Esimerkkejä säästeliäästi syötävistä ruoka-aineista:
  • Maissi
  • Pasta ja tomaattikastike
  • Paahtoleipä ym. 
  • Valkoinen leipä
  • Sushi

Lähde liikkeelle

Liikunta lisää lihasten energiankulutusta. Polttoaineekseen lihakset ottavat sokeria verestä ja käyttävät sen hyväkseen. Silloin veren sokeripitoisuus laskee. Liikunta tukee verensokerin säätelyä myös parantamalla elimistön insuliiniherkkyyttä. Tehokkain vaikutus saavutetaan säännöllisellä harjoittelulla.

Mittaa verensokerisi

Apteekeissa myytävän verensokerimittarin avulla voit selvittää itse, kuinka lempiruokasi vaikuttavat verensokeriisi. Sen tiedon avulla voit laatia itsellesi oman yksilöllisen verensokeridieetin. Ota kuitenkin huomioon, että veren sokeripitoisuuteen vaikuttavat myös sairaudet, urheilu, stressi ja muut elintapatekijät. Saman aterian vaikutus kannattaakin testata useaan otteeseen.

LUE MYÖS: Diabetes – tietoa tyypin 1 ja 2 diabeteksesta


Kakkakapseleita

Jos mikään muu ei auta, voi viimeisenä keinona kokeilla ulosteensiirtoa. Ulosteensiirrossa toisen ihmisen ulostetta kirjaimellisesti siirretään toisen paksusuoleen. Ulosteen mukana siirtyy valtava määrä luovuttajan suoliston bakteereja, ja jos luovuttajan terve, verensokeria tehokkaasti säätelevä bakteerikanta asettuu taloksi vastaanottajan suolistoon, se saattaa korvata alkuperäisen, huonosti toimivan kannan. Suolesta toiseen tapahtuvan siirron vaihtoehdoksi on tulossa suun kautta nautittava hoito, jossa suotuisat bakteerit on eristetty kapseliin.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee