Nainen edessään kasviksia
© colourbox

Syö enemmän kasviksia

Kasvisten syönti kannattaa lukemattomista eri syistä, mutta et ehkä tiedä, mikä vaikutus kasviksilla on suoliston hyvinvointiin.

tiistai 23. elokuuta 2016 teksti I. Brøndum

Kasvikset ovat täynnä liukenevaa kuitua, ja paljon kuitua syövillä tiedetään olevan alhaisempi sairastumisriski syövistä suolistosairauksiin. Tutkijat olettavat bakteerien hyötyvän kuitupitoisesta ravinnosta. 


Kun hyödylliset bakteerit saavat kuitua, ne viihtyvät ja lisääntyvät ja tuottavat runsaasti lyhytketjuisia rasvahappoja. Tämä puolestaan vahvistaa suolen seinämää sekä lisää ruokahalun ja verensokerin säätelyhormonien määrää suolistossa. Ranskalaisten perunoiden ja pekonin tapainen rasvainen ruoka sen sijaan hajottaa suoliston seinämien proteiinia. Näin elimistöön syntyy hiljainen tulehdustila, jonka aiheuttama ketjureaktio saa ihmisen lihomaan tai alttiiksi sairastumisille.


Jos ei ole tottunut syömään runsaasti kuitua sisältävää ruokaa, kannattaa kuidun lisääminen aloittaa varovasti, koska runsaskuituinen ravinto saattaa tuottaa vatsaan ilmaa. Elimistö kuitenkin oppii pian uusiin ravintotottumuksiin, minkä jälkeen ilman määrä vatsassa pikemminkin vähenee aikaisempaan verrattuna.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee