Kaksi naista syö lounasta ja juo valkoviiniä

Aterioiden ajoittaminen suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä on hyväksi terveydelle.

© Colourbox

Syö säännöllisesti, niin voit paremmin

Tutkijat ovat puhuneet! Ei ole aivan yhdentekevää, mihin aikaan päivästä ateriat syödään.

sunnuntai 25. syyskuuta 2016 teksti A. Bruneskjold

Onko sinulla ja työkavereillasi eri käsitykset siitä, mikä on paras aika päivästä lähteä lounaalle? Vaikka tärkeintä toki on ylipäänsä syödä lounasta, kannattaa myös mieluiten valita joku tietty ajankohta ja pitää siitä kiinni päivästä toiseen.

Lounasajan säännöllisyydellä on nimittäin enemmän merkitystä kuin monet arvaavatkaan.

Joskus voi olla vaikeaa pitää kiinni samasta lounasajasta päivittäin, mutta lounaan syöminen suunnilleen samaan aikaan joka päivä kannattaa. Terveyden kannalta pahinta on lounaan väliin jättäminen kokonaan. Myös päivästä toiseen vaihteleva lounasaika tekee hallaa terveydelle.

Ylipainoa ja verenpainetta

Lontoolaisen King's Collegen tutkijat ovat löytäneet kahdessa tutkimuksessa yhteyden epäsäännöllisen ateriarytmin sekä ylipainon, kakkostyypin diabeteksen ja korkean verenpaineen välillä. Niillä, jotka söivät "miten sattuu", niin painoindeksi, kolesterolitaso kuin insuliinitasokin oli korkeammalla kuin niillä, joilla ruokailurytmi oli säännöllisempi – siitäkin huolimatta, epäsäännöllisillä syöjillä energiansaanti jäisi pienemmäksi kuin säännöllisillä ruokailijoilla.

Tutkijat arvelevat, että jokainen ateria vaikuttaa elimistöön ja sen vuorokausirytmiin. Epäsäännöllinen ateriarytmi vaikuttaa haitallisesti erityisesti ruokahaluun, ruuansulatukseen ja elimistön kykyyn polttaa rasvaa.

Aterioiden ajoittamisella voi olla jopa enemmän merkitystä kuin niiden energiasisällöllä, mutta tämän varmistaminen edellyttää vielä lisää tutkimusta.

Jos ateriat tuntuvat helposti unohtuvan ja lykkääntyvän, kannattaa ottaa tekniikka avuksi ja ajastaa kännykkään hälytys muistuttamaan, milloin on aika syödä.

Yksi asia on joka tapauksessa varma: jos lykkäät lounasta liian pitkälle, se vaikuttaa haitallisesti mm. verensokeriin ja pian vatsa suorastaan huutaa ruokaa – ja sudennälän iskiessä unohtuvat usein myös terveelliset vaihtoehdot.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee