Kevyttuotteet
Kevyttuotteet

Pitäisikö valita kevytversio? Vai onko se epäterveellisempi kuin tavallinen?

© iStock

Onko kevyttuotteissa vaarallisia lisäaineita?

Ovatko elintarvikkeiden kevytversiot epäterveellisempiä kuin tavalliset, koska ne sisältävät tavallisia tuotteita enemmän lisäaineita? KuntoPlussan asiantuntija vastaa.

tiistai 7. heinäkuuta 2015 teksti KUNTO PLUS

Kysymys kevyttuotteista

Onko totta, että elintarvikkeiden kevytversiot ovat tavallisia tuotteita epäterveellisempiä, koska ne sisältävät enemmän lisäaineita?

Vastaus

Ei oikeastaan. On totta, että kevyttuotteet sisältävät enemmän lisäaineita kuin normaaliversiot, mutta se ei tee niistä epäterveellisempiä.

Esimerkiksi kevyttuotteiden rasvapitoisuutta pienennetään usein korvaamalla rasva tai öljy vedellä. Tämä edellyttää, että tuotteeseen lisätään emulgointi-, stabilointi- tai paksuuntumisaineita, jotta tuotteen koostumus pysyy vakaana.

Lainsäädäntö asettaa kuitenkin nykyään tiukat vaatimukset lisäaineille, joten ne eivät voi olla terveydelle vaarallisia. Siksi elintarvikkeista löytyy harvoin vaarallisia lisäaineita.

Olet kenties seurannut makeutusaine aspartaamiin liittyvää keskustelua mediassa, jossa aspartaamia on syytetty syövän aiheuttajaksi. Mikään tutkimus ei kuitenkaan ole toistaiseksi osoittanut väitteen paikkansapitävyyttä, ja esimerkiksi EU tyrmäsi aspartaamin yhteyden syöpään asiaa tutkineessa raportissaan vuonna 2013.

Aspartaamin pitkäaikaisen saannin vaikutuksista ei ole vielä riittävästi tietoa, joten voit halutessasi rajoittaa kevytlimsojen juomista ja siten aspartaamin saantia. 

Ovatko aspartaami ja light-juomat pahasta? Katso vastaus täältä!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Haluaisitko eroon kuukautisista?


KUNTO PLUS suosittelee