Nainen juo kolajuomaa pillillä
© Colourbox

Miten kolajuoma vaikuttaa elimistössä

Sokeripitoisilla kolajuomilla kannattaa herkutella maltilla.

keskiviikko 24. elokuuta 2016 teksti C. Træning

Kukaan tuskin pitää kolajuomia terveellisenä, mutta tiedätkö, mitä elimistössä tapahtuu, kun tölkillinen kolaa on kumottu? Yhdysvaltalaisella The Renegade Pharmacist -sivustolla on esitetty varsin hapokas – ja keskustelua herättänyt – näkemys elimistön reaktioista tunnin kuluessa kolajuomatölkillisen nauttimisesta.

10 minuutin kuluttua: Elimistöön on saateltu sokeria noin kymmenen teelusikallisen edestä, jolloin päivittäinen saantisuositus onkin jo paketissa. 

20 minuutin kuluttua: Verensokeri nousee rajusti, jolloin myös insuliinia erittyy elimistöön runsain mitoin. Maksa reagoi tähän muuttamalla ylimääräisen sokerin – jota kolasta on saatu kosolti – rasvaksi. 

40 minuutin kuluttua: Kolajuoman kofeiini on nyt imeytynyt. Pupillit alkavat laajentua ja verenpaine kohota. 

45 minuutin kuluttua: Dopamiinin tuotanto kiihtyy ja vaikuttaa aivoissa mielihyväkeskukseen – samaan tapaan kuin heroiinia käytettäessä. 

60 minuutin jälkeen: Verensokeri alkaa laskea rajusti, ja olo on ärtynyt ja väsähtänyt. Lisääntyneen virtsaamistarpeen myötä elimistöstä on myös lorissut pois tärkeitä ravintoaineita, joille olisi ollut parempaakin käyttöä mm. nestetasapainon ylläpitämisessä. 

Väitteet ovat herättäneet kannanottoja niin puolesta kuin vastaan, mutta kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että janon yllättäessä terveellisintä on nauttia lasillinen vanhaa kunnon hanavettä ja säästää virvoitusjuomat herkkuhetkiin. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee