Kuinka tarkasti pitää noudattaa viimeistä käyttöpäivää?

perjantai 10. syyskuuta 2010 teksti KUNTO PLUS

Kysymys


Kuinka ehdottomasti viimeistä käyttöpäivää täytyy noudattaa? Voiko leipää ja leikkeleitä syödä muutamaa päivää vanhentuneinakin?

Vastaus


Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa todella, että sen jälkeen tuotetta ei saa myydä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään elintarvikkeisiin, jotka ovat herkästi pilaantuvia kuten pastöroimaton maito, tuorejuustot, tuore liha ja kala. Nämä elintarvikkeet ovat hyviä kasvualustoja mikrobeille.

Niiden säilyminen viimeiseen käyttöpäivään asti edellyttää ohjeiden mukaista säilytystä. Esimerkiksi tyhjiöpakattu kala on säilytettävä alle 3 asteen lämpötilassa. Viimeistä käyttöpäivää kannattaa noudattaa, koska kaikki pilaajamikrobit eivät aiheuta varoittavaa hajua. Myöskään kuumennus ei auta, jos elintarvikkeessa on esimerkiksi homemyrkkyjä.

Tuotteiden säilyvyysajat määritetään tuotekehityksen yhteydessä, joten pakkaukseen merkityn päivämäärän jälkeen tuotteessa on todettu yleensä olevan mikrobeja sairastumisriskin aiheuttava määrä. Viimeinen käyttöpäivä koskee tuotteen säilyvyyttä avaamattomassa pakkauksessa. Kun pakkaus avataan, pilaantuminen nopeutuu. Toinen yleinen merkintä on ”parasta ennen”, jonka suhteen voi käyttää omaa harkintaa ja hajuaistia arvioidessaan elintarvikkeen kelpoisuutta.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee