Miten saan kasvisravinnosta varmasti kaikki ravintoaineet?

"Olen kasvissyöjä. Pitääkö minun kiinnittää erityistä huomiota siihen, että saan varmasti kaikkia ravintoaineita?"

tiistai 24. huhtikuuta 2012 teksti KUNTO PLUS

KUNTO PLUSsan ravitsemusasiantuntija Christian Bitz vastaa

Jos olet vegaani, saatat tarvita kalsiumlisää. Hyviä kalsiuminlähteitä vegaaniruokavaliossa ovat muun muassa tofu- ja muut soijatuotteet ja palkokasvit, vihreät lehtivihannekset, tahini, siemenet, pähkinät, kaalit ja kuivatut hedelmät.

Laktovegetaarit käyttävät myös maitotuotteita, ovovegetaarit syövät kananmunia ja lakto-ovovegetaarit nauttivat kasvisten ohella sekä maitoa että kananmunia. Tällaisilla lievennyksillä on helppo syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Tutkimusten mukaan kasvissyönti vähentää joka tapauksessa esimerkiksi liikapainon, sydän- ja verisuonitautien, veritulpan, diabeteksen ja tiettyjen syöpätyyppien riskiä.

Kasvissyöjä yltää helposti ravitsemussuositusten mukaiseen, vähintään 600 grammaan vihanneksia ja hedelmiä päivässä. Kasvissyöjä saa ravinnostaan keskimääräistä sekasyöjää enemmän kuitua, tärkkelystä, bioaktiivisia yhdisteitä ja C-vitamiinia.

Käytä kausituotteita

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tuoreimmillaan kauden kasviksissa ja hedelmissä, ja niillä saa vaihtelua ruokavalioonsa.

Eläinproteiinin voi korvata palkokasveilla (herneet, pavut ja linssit) ja pähkinöillä.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Haluaisitko eroon kuukautisista?


KUNTO PLUS suosittelee