Nainen treenivaatteissa juo mehua
© iStock

5 vinkkiä terveellisen mehun valintaan

Kesäkuumalla on mukava virkistäytyä juomalla lasillinen terveellistä mehua. Mutta miten tietää, mikä mehu on terveellistä ja mikä ei?

maanantai 29. toukokuuta 2017 teksti Mette Glud, CoCreators

Kesähelteillä maistuu lasillinen jääkylmää mehua. Valitettavasti kaikki mehut eivät kuitenkaan ole yhtä terveellisiä. Lue, miten erotat kaupassa terveelliset mehut pelkistä sokeriliemistä.

1. Valitse vitamiinit ja jätä pois tiivistemehut

Tiivisteestä tehtävä mehun raaka-aineet on usein kuumakäsitelty ja muunnettu jauheeksi ennen kuin jauhe yhdistetään veteen ja myydään marketissa juomatiivisteenä. Hedelmien ja vihannesten tärkeät ravintoaineet eivät selviä tästä prosessista. Esimerkiksi vitamiinit tuhoutuvat kuumakäsittelyssä.

2. Tuoreet hedelmät ovat paras valinta

Vaikka mehu myydään "tuorepuristettuna", voi olla, että hedelmän säilytysaika poiminnasta puristamiseen on pitkä. Eli myös tuorepuristettu mehu voi olla vanhaa.

3. Vältä käsiteltyjä mehuja

Erilaiset käsittelyt, kuten pastörointi, pidentävät mehun säilyvyyttä. Mehu saattaa siis olla muhinut tölkissä pitkäänkin ennen kuin kaadat sen lasiin. Esimerkiksi pastöroinnissa tuhoutuvat vitamiinit, koska mehu kuumennetaan, mikä ei sovi kaikille ravintoaineille. Jotkut valmistajat ovat ratkaisseet ongelman käyttämällä niin kutsuttua kylmäpastörointia eli HPP-menetelmää (High Pressure Processing), mutta myös tämä prosessi tuhoaa ainakin osan vitamiineista.

4. Suosi kylmäpuristettua mehua

Mehun laatu riippuu raaka-aineiden ohella siitä, millä menetelmällä mehu on valmistettu. Kylmäpuristus säilyttää parhaiten hedelmien maun ja ravintoaineet. Jotkut tuottajat käyttävät slowjuicer-menetelmää, mutta myös raaka-aineiden lämpötilalla prosessin aikana on väliä. Valitse siis oikeassa lämpötilassa kylmäpuristettu mehu.

5. Valitse vihannekset

Perinteisessä appelsiini- tai omenamehussa on aimo annos happoja. Liiallinen happojen saanti voi aiheuttaa vatsaongelmia, joten kannattaa valita vihanneksista tehty mehu, sillä vihannesten sisältämät emäksiset aineet tasapainottavat suolen pH:ta.

Hurahda superterveelliseen kurkumaan!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee