3 yllättävää asiaa, joita ei saa syödä raakana

Tiettyjen elintarvikkeiden mutustelu raakana on nyt syytä lopettaa, sillä se ei ole erityisen terveellistä ja voi jopa sairastuttaa.

Papuja

PAVUT Kuivatut pavut sisältävät sekä kuitua että proteiinia, mutta ne on tärkeää keittää ennen syömistä.

© iStock

Olet varmasti kuullut, että raa'an lihan syömistä tulisi välttää. Mutta luultavasti olet mutustellut huoletta esimerkiksi vihanneksia raakana, vaikka niistäkin löytyy myrkyllisiä aineita, jotka voivat pahimmillaan sairastuttaa syöjän, jos vihannekset syödään raakana. Jos huono tuuri käy, voit sairastua vakavastikin.

1. Peruna

Kypsentämätön peruna ei onneksi ole superherkullista, joten sitä tulee harvoin syötyä, mutta välttely kannattaa myös terveyssyistä. Peruna voi nimittäin aiheuttaa ongelmia ruuansulatukselle, jos sitä ei ole kypsennetty kunnolla, sillä perunan sisältämä tärkkelys ei sula helposti elimistössä. Vihreissä eli kesken kasvukauden maan päälle joutuneissa perunoissa on myös solaniini-nimistä myrkyllistä ainetta, joka voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia ja sydämen rytmihäiriöitä. Kypsentämättömässä perunassa solaniinin määrä on niin vähäinen, ettei se aiheuta oireita, vaikka söisitkin yhden raa'an perunan. Jos peruna alkaa itää tai vihertää jääkaapissa, se kannattaa jättää syömättä.

2. Idut

Ituja syödään yleensä raakana salaatin seassa, ja niissä saattaa piileskellä salmonella-, koli- tai listeriabakteereja. Idut kasvatetaan huoneenlämmössä, joten olot ovat suotuisat myös bakteerien lisääntymiselle.

Jos haluat pelata varman päälle, kuumenna idut ennen niiden syömistä esimerkiksi wokkipannussa. Jos haluat välttämättä syödä idut raakana, pese ne todella huolellisesti, niin vältät ikävät bakteerit.

3. Kuivatut pavut ja kikherneet

Raaoissa pavuissa ja kikherneissä on lektiini-nimistä myrkyllistä ainetta, joka elimistöön joutuessaan aiheuttaa ripulia, vatsakipua ja oksentelua. Kunnolla kypsennettyjä papuja ja kikherneitä voi käyttää huoletta. Kypsennysaika ja se, pitääkö papuja liottaa ennen kypsennystä, riippuvat papujen lajista, joten parasta on noudattaa pakkauksen ohjeita. Muista myös heittää keitinvesi pois, sillä se sisältää lektiiniä.