Laskuri: Paljonko proteiinia tarvitset päivässä?

Proteiinin tarve vaihtelee yksilöllisesti. Yhtenä nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että mitä enemmän treenaa, sitä enemmän tarvitsee myös proteiinia. Laske, miten paljon sinun pitäisi saada päivittäin proteiinia.

Mitä enemmän treenaa, sitä enemmän tarvitsee myös proteiinia. Laske, miten paljon sinun pitäisi saada päivittäin proteiinia.

Laskuri: Paljonko proteiinia tarvitset päivässä?

Proteiinin päivittäinen tarve vaihtelee yksilölliseti.

Laske täällä, paljonko sinä tarvitset proteiinia päivittäin.

Laske proteiinin tarve

Paljonko proteiinia pitäisi saada päivässä?

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen proteiinin saantisuositus on 18–64-vuotiailla 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohden ja 65 vuotta täyttäneillä 1,2–1,4 grammaa painokiloa kohden. Tämä määrä riittää lihasmassan ylläpitämiseen ja elimistön kudosten rakennusaineeksi.

Proteiinin tarve vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti esimerkiksi liikunnan määrästä ja tehosta riippuen.

Mitä enemmän ja kovemmalla teholla treenaa, sitä enemmän elimistö nimittäin tarvitsee proteiinia kuormituksen jälkeiseen palautumiseen ja pienten kudosvaurioiden korjaamiseen.

Proteiinista on hyötyä myös painonpudotuksessa ja painonhallinnassa, sillä se auttamaan pitämään olon kylläisenä pidempään. Elimistö joutuu samalla käyttämään myös enemmän energiaa proteiinin sulattamiseen hiilihydraattiin ja rasvaan verrattuna.

Paljonko proteiinia pitää saada, jos treenaa?

Tavallisen kuntoliikunnan harrastajan ei ole välttämätöntä popsia lisäproteiinia heti treenin jälkeen – jos ruokavaliosta saadaan päivittäin suosituksen mukaisesti proteiinia, se riittää kattamaan tarpeen.

Jos treenaa usein ja kovalla teholla, proteiinia kannattaa syödä treenin yhteydessä – lajista riippuen joko ennen treeniä, sen aikana tai sen jälkeen.

Esimerkiksi lihasvoimaa treenattaessa proteiinia voi syödä jo ennen treeniä, sen sijaan juoksijan on parempi syödä vasta lenkin jälkeen, jottei vatsassa hölskyvä ruoka suotta pilaa juoksutreeniä.

LUE MYÖS: Mihin proteiinia tarvitaan elimistössä?