Makeaa, muttei mahan täydeltä

Makeanhimon kanssa on mahdollista tulla toimeen.

tiistai 14. syyskuuta 2010 teksti KUNTOPLUS

Kun tunnistaa makeanhimon syyt, asian kanssa voi päästä sinuiksi. Täydellinen kieltäytyminen kaikeasta makeasta on harvoin toimiva ratkaisu. Sataprosenttinen kieltäymys yleensä vain kasvattaa himoa ja tekee itsehillinnästä vieläkin vaikeampaa.

Pidä kulutus alhaisena

Sokeria voi nauttia pieniä määriä terveyttään vaarantamatta. Kurissa pysyvä käyttö ei uhkaa edes linjoja. Virallisen suosituksen mukaan on huolehdittava, ettei lisätyn sokerin osuus päivän energiansaannista ylitä 10 prosenttia. Mikäli sokerinkulutus pysyy hallinnassa, voit iloita siitä että sokerilla on suotuisiakin vaikutuksia. Sokeri voi vaikuttaa rauhoittavasti, karkottaa alakuloiset ajatukset ja auttaa rentoutumaan. Ja pieni makea pala aterian jälkeen voi saada olon tuntumaan kylläiseltä.

Täysin sokerittomista aineksista koostuvan aterian jälkeen elimistö voi vaatia lisää energiaa. Vaatimukset käyvät sitä äänekkäämmiksi mitä enemmän liikut ja kulutat hiilihydraatteja. Makeat herkut tuottavat tyydytystä myös psykologisella ja sosiaalisella tasolla. Usein ne yhdistyvät yhdessäoloon, hyvään mieleen, palkitsemiseen, lohtuun ja vieraanvaraisuuteen. Joskus taas makeaa tekee mieli siksi, ettei ole mitään tekemistä ja olo on levoton.

Totaalikielto voi koukuttaa


On siis luonnollista haluta makeaa silloin tällöin. Sekin on normaalia, että joskus makean tarve on vastustamattoman voimakasta. Täydellinen sokerilakko pahentaa yleensä tilannetta, sillä nollasaanti on omiaan lisäämään himoa niin, että se on pian entistä vaikeammin hallittavissa. Toistuvien repsahdusten pelossa makean kaipuu voi tuntua suoranaiselta riippuvuudelta.

Ensimmäinen askel ulos tästä tilanteesta on makean kaipuun hyväksyminen. Samalla on tärkeä selvittää itselleen mitä sokeri oikein antaa ja miettiä korvaavia tapoja päästä samaan lopputulokseen. Elintapoja on mahdollista rukata oikeaan suuntaan vähän kerrallaan, kunnes sisäinen sokerihiiri on opetettu tavoille.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee