Käyttöä kurpitsoille

Päätyvätkö kurpitsat kompostiin, kun et tiedä mitä niistä voisi tehdä? Kerromme, miten erilaisia kurpitsoita voi käyttää ja mitä niistä valmistetaan.

Tavallinen kurpitsa

Käyttö: Kurpitsalyhtyjen valmistus on levinnyt meillekin halloweenin myötä. Kurpitsaa voi kuitenkin käyttää monella muullakin tavalla.

Tavallisesta kurpitsasta syntyy maukkaita lisukkeita lämpimille ruuille - siitä voi valmistaa esimerkiksi kurpitsamuusia perunamuusin tapaan tai kypsentää viipaleita foliossa uunissa uuniperunoiden lailla. Se sopii myös keittoihin, taikinoihin ja piirastäytteisiin, kurpitsapikkelssistä puhumattakaan. Siitä saa myös todella herkullista inkiväärillä maustettua hilloa.
Maku: Mieto ja neutraali.
Valmistus: Hedelmäliha käytetään kypsennettynä tai säilöttynä.

Kurpitsaa painonhallintaan

Hokkaido-kurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa

Käyttö: Hokkaidoa voi käyttää samoin kuin tavallista kurpitsaa. Sitä voi keittää, paistaa ja säilöä kuten isoaveljeäänkin. Lisäksi se soveltuu myös salaatteihin.
Maku: Pehmeä, makeahko.
Valmistus: Leikkaa ylä- ja alapäästä viipale, pane kurpitsa pystyyn ja halkaise keskeltä. Poista siemenet lusikalla ja kuori puolikkaat perunankuorimaveitsellä. Käytä hedelmäliha sellaisenaan tai kypsennä sitä 45 minuuttia.

LUE MYÖS: Näillä vinkeillä valmistat aivan parasta kurpitsakeittoa!

Butternut-kurpitsa eli talvikurpitsa

Käyttö: Butternut-kurpitsa sopii salaatteihin, piiraiden ja kakkujen täytteeksi salaatteihin, ja mausteisiin keittoihin. Amerikansuomalaiset tekevät lanttulaatikon talvikurpitsasta. Erikoisen muotoista kasvista on hauska tarjota myös täytettynä. Valmista täyte lisäämällä lihaan mausteita ja koverrettua maltoa.
Maku: Pehmeä, pähkinäinen.
Valmistus: Kypsennä 45 minuuttia.

Spagettikurpitsa

Käyttö: Kurpitsa voi olla myös taerveellinen vaihtoehto pastalle! Keitetyn spagettikurpitsan malto hajoaa nauhamaiseksi. Sitä voi tarjota tavallisen spagetin tapaan vaikkapa bolognese-kastikkeen kera.
Maku: Erittäin mieto.
Valmistus: Kypsennä hedelmälihaa 45 minuuttia, hajota se haarukalla ja käytä pastan tapaan.

Kurpitsan muu anti

Kurpitsansiemenet

Käyttö: Kurpitsansiemenet sopivat erinomaisesti salaatin tai keiton pinnalle. Niitä voi lisätä myös leipä- ja sämpylätaikinoihin tai napostella sellaisenaan.
Maku: Pähkinäinen.
Valmistus: Paahda kurpitsansiemenet öljyssä, mausta merisuolalla.
Voit myös kuullottaa niitä hunajassa leivonnaisten mausteeksi.

Kurpitsansiemenöljy

Käyttö: Aromikas ruokaöljy, jolla voi piristää salaattia tai korvata sillä taikinan rasvan. Kurpitsansiemenöljy sopii kurpitsakeittoon öljyksi, ja sitä voi myös pirskotella keiton koristeeksi.
Maku: Pähkinäinen.
Käyttö: Käytä sellaisenaan.