© iStock

Chili tasapainottaa verensokeria

Aikuistyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä voi laskea syömällä säännöllisesti chiliä.

tiistai 7. heinäkuuta 2015 teksti KUNTOPLUS

Jo vuosia on sanottu, että chili auttaa laihtumaan. Nyt on tieteellisesti todistettu, että väitteessä on perää - chili nimittäin tasapainottaa verensokeria.

Vaikutus verensokeriin

Jo pitkään on uumoiltu, että chili auttaa pitämään kilot kurissa. Nyt se on tieteellisesti todistettu. Chili nimittäin tasapainottaa verensokeria.

Tutkimukseen osallistui 36 miestä ja naista, jotka oli jaettu kahteen ryhmään. Toinen ryhmä söi tutkimusjakson aikana chiliä sisältävää ruokaa, toinen ei. Neljän viikon jälkeen osia vaihdettiin. Kummankin jakson viiimeisen ruokailun jälkeen osallistujilta otettiin verikoe.

Tulosten mukaan chiliä sisältänyt ateria laski koehenkilöiden veren insuliinipitoisuutta. Pitoisuus laski vielä enemmän, kun chiliä oli syöty jo pidemmän aikaa.

Päivittäin chiliä syöneillä verensokeri oli vakaampi. Vakaus alentaa diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja ylipainoisuuden riskiä. chilinsyöjäryhmän koehenkilöt söivät 30 grammaa chiliä päivittäin. Chili tehoaa myös 2 - 3 kertaa viikossa nautittuna.

American Journal of Clinical Nutrition


Vahva maku, vahva vaikutus

Chilin verensokeriin vaikuttava aine on kapsaisiini, joka myös antaa chilille sen voimakkaan maun. Teho alkaa siitä hetkestä, kun kielen aistinsolut havaitsevat aineen.

Hermopäätteet lähettävät aivoille viestin insuliin erityksen hillitsemisestä. Kapsaisiini on erittäin vahva kemiallinen yhdiste, joka kestää keittämisen, paistamisen ja pakastuksen. Hyödyllisintä on kuitenkin syödä tuoretta chiliä, sillä se sisältää myös muita terveellisiä ravintoaineita kuten C-vitamiinia, betakaroteenia, lykopeenia ja A-vitamiinia, jotka eivät kestä käsittelyä kapsaisiinin lailla.

Chili auttaa ehkäisemään

  • Aikuistyypin diabetesta
  • Sydänongelmia
  • Ylipainoa

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?

KUNTO PLUS suosittelee