Avokadoa jälkiruuaksi

Ruokatrendi Brasiliasta.

maanantai 8. huhtikuuta 2013 teksti KUNTOPLUS

Brasiliassa avokadosta on jo kauan valmistettu piiraita, moussea ja jäätelöä. Nyt avokadojälkiruuat ovat saapuneet Englannin ja Yhdysvaltojen trendikkäimpiin gourmet-ravintoloihin, missä ravintolat tarjoilevat jo avokadosta tehtyjä jälkiruokia ja smoothie-juomia.

Avokado on nyt suositumpi kuin koskaan. Kauniin vaaleanvihreä hedelmäliha on innoittanut keittiömestareita luomaan perinteisten alkuruokien lisäksi uusia ja yllättäviä jälkiruokia.

Ruokatoimittajat mm. Isossa-Britanniassa julkaisevat kilvan avokadoreseptejä. Erityisesti ylistystä on saavuttanut yksinkertainen jälkiruoka, jossa muhennettuun avokadoon sekoitetaan limettiä ja muutama ripaus sokeria.

Brasiliassa avokadoinnostus ei ole uusi ilmiö. Siellä avokadoa on jo vuosia käytetty samoin kuin muitakin hedelmiä, siis myös jälkiruuissa ja välipalana. Moni brasilialainen syö avokadoa mielellään myös aamiaiseksi, jolloin saa aimo annoksen energiaa päivään. Tavasta voisi ottaa oppia näilläkin leveysasteilla.

Kotitekoinen avokadojäätelö

Avokadojäätelö on helppo tehdä itse:

Ota litra vaniljajäätelöä ja anna sen pehmitä hieman. Sekoita kahden avokadon hedelmälihaan yhden limetin mehu ja ruokalusikallinen hienonnettua inkivääriä. Lisää seos vaniljajäätelöön, sekoita ja jäädytä vuoassa. Anna hieman pehmitä ennen tarjoilua.

KUNTO PLUS -lehden ravitsemusasiantuntija

Per Brändgaard Mikkelsen:

Avokadon rasvaenergiaprosentti on 74. Rasvasta 79 prosenttia on kertatyydyttymätöntä eli terveellistä rasvaa. Siksi avokadon suosio on tervetullut ilmiö, varsinkin jos avokado korvaa jälkiruokien epäterveellisiä aineksia.

Jos esimerkiksi smoothiejuomassa haluaa vähentää nopeiden hiilihydraattien määrää, avokado on oiva valinta. Lisäksi avokado pitää kylläisyyttä yllä pitkään juuri terveellisten kertatyydyttämättömien rasvojen ansiosta. Tyydyttämätön rasva auttaa osaltaan myös pitämään verenpaineen ja triglyseridiarvot kurissa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee