Väärä väite: kaikki laihduttaminen pidentää ikää

Ylipainoisten voi olla terveellisempää panostaa painotavoitteiden sijaan arki- ja kuntoliikuntaan.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016 teksti Irene Brøndum

Tämä saattaa tulla nyt melkoisena yllätyksenä, mutta et välttämättä saa pidempää ikää sillä, että laihdutat.

Päinvastoin painonpudotus voi jopa kasvattaa riskiä kuolla varhaisemmin – ainakin silloin, jos vain lasket kaloreita ja pidät energiansaannin minimissä. Tällöin menetät lihasmassaa ja mahdollisesti terveydelle hyödyllistä lantiolle ja reisiin kertynyttä rasvaa, ja tutkijat arvelevat, että se voi olla yksi syy siihen, miksi laihduttaminen voi olla terveille ylipainoisille suorastaan haitallista. Painonpudotuksen terveyshyötyjä syö myös se, jos paino pian singahtaa takaisin entisiin lukemiin. Jos haluat pudottaa painoasi terveellisesti, kannattaa pitää maltti matkassa ja ottaa liikunta osaksi elämäntapojasi lihasmassan säilyttämiseksi.

On tutkittu, onko terveille aikuisille naisille hyötyä muutaman kilon painonpudotuksesta. Luvut paljastivat selvästi suuremman kuolleisuuden terveillä, joiden painoindeksi (BMI) on 25–30 ja jotka laihduttavat. Edes terveiden vaikeasti ylipainoisten, joiden painoindeksi on 30–35, ei kannattanut pudottaa painoaan, sillä heilläkään se ei vaikuttanut elinikään. Terveille ylipainoisille vaikuttaisikin olevan hyödyllisempää panostaa terveellisiin elämäntapoihin kuin tietyn painolukeman saavuttamiseen keinolla millä hyvänsä.

Painonpudotuksen on ajateltu olevan aina terveellistä, jos vyötärölle on kertynyt ylimääräistä. Tämä käsitys on peräisin ajalta, kun vakuutusyhtiöt 20-luvulla keksivät, että ylipaino liittyy kuolleisuuden kasvuun – mikä toki pitääkin osin paikkansa. Tuolloin tehtiin kuitenkin lyhytnäköinen päätelmä, että painon pudottaminen oli siksi itsestäänselvästi hyödyksi. Näin ei siis kuitenkaan välttämättä ole.

 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee