Väärä väite: hoikkuus ja terveys ovat sama asia

Mitä hoikempi, sitä terveempi - eikö totta?

perjantai 12. helmikuuta 2016 teksti I. Brøndum

Vaa'an lukema ei ole koko totuus

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö terveellisintä ole olla suunnilleen normaalipainoinen. Mutta jos painoindeksi ei ole normaalipainon rajoissa, lienee joka tapauksessa terveellisempää painaa hieman liian vähän kuin hieman liikaa?

Näin voisi ehkä luulla, mutta terveysriskit voivat itse asiassa nousta sekä yli - että alipainoisilla. Niillä ihmisillä, joilla on korkea painoindeksi, on tilastollisesti kohonnut riski kuolla liian varhain, mutta niin on myös niillä, joiden painoindeksi on kovin matala. Laihuus voi tarjota oivan tekosyyn jättää pyörä varastoon ja porkkana kaappiin ja valita niiden sijaan bussi ja perjantaipulla. Eihän peilissä kuitenkaan näy mitään eroa! Voit kuitenkin näyttää sutjakalta, vaikka kehoon olisi kertynyt runsaasti rasvaa. Tästä tilanteesta painoindeksi ja kylpyhuoneen vaaka eivät kerro mitään. Jos lihasmassaa on vain vähän ja rasvaa on kertynyt runsaasti vatsaontelon ympärille, sinua voidaan kutsua laihaksi lihavaksi. Laihoilla lihavilla voi olla heikompi insuliiniherkkyys, enemmän rasvaa veressä ja jatkuvasti lievä tulehdustila kehossa.

Alhainen paino verottaa myös lihas- ja luukudosta ja kasvattaa luiden haurastumisriskiä. Luumassa hupenee asteittain siitä lähtien, kun ihminen täyttää 40 vuotta, ja laihoilla on usein vähemmän luumassaa hukattavaksi.

Erittäin alhainen painoindeksi voi myös häiritä hormonitasapainoa niin paljon, että esimerkiksi kuukautiset lakkaavat kokonaan. Normaalipainoisiin verrattuna raskaaksi tulo voi kestää alipainoisilla neljä kertaa kauemmin. Uudet tutkimukset osoittavat myös, että alipainoisilla on merkittävästi suurempi riski kokea keskenmenoja.

Näin lasket oman painoindeksisi (BMI)

Terveellisin BMI näyttäisi olevan 22–25. Seuraavaksi terveellisin BMI on 25–30.

Lue lisää ja laske oma painoindeksisi

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee