Ruuanhimo kuriin

Joskus tuntuu siltä, että mikään ei riitä, vaan voisi syödä loputtomasti. Jääkaapin kutsua ei voi vastustaa, vaikka päivän mittaan on varmasti syönyt riittävästi.

maanantai 29. kesäkuuta 2015 teksti KUNTO PLUS

Jos tilanne on pikemminkin sääntö kuin poikkeus ja yrität turhaan päästä eroon liikakiloista, kokeile seuraavia neuvoja:

Mieti, oletko oikeasti nälkäinen?

Lihavuus ei olisi kovinkaan yleistä, jos söisimme vain sen verran, että nälkä tyydyttyy. Moniko ylipainoinen syö vain silloin, kun vatsa kurisee ja verensokeri on pohjalukemissa?

Ruuan mieliteolla ja nälällä ei ole paljonkaan tekemistä keskenään. Mieliteko ilmoittaa itsestään muilla merkeillä kuin nälällä, ja sen seurauksena tulee yleensä ahmittua huomattavasti enemmän energiaa kuin keho tarvitsee. Ruokahalun voivat herättää esimerkiksi ravintolasta tulvivat tuoksut. Myös näköaisti on juonessa mukana. Konditorian ikkunan ohi kulkiessa jalat alkavatkin yhtäkkiä päättäväisesti suunnistaa kohti ovea, ja pian astut samasta ovesta ulos mukanasi pussillinen pullia.

Nälkä ei yleensä lähde muuten kuin syömällä, mutta mieliteko voi kadota aivan yhtä äkkiä kuin se on ilmestynytkin. Monet eivät kuitenkaan erota nälkää ja mielitekoa toisistaan. Kaikki eivät huomaa kehon merkkejä, kun kylläisyyspiste on saavutettu, tai sitten he eivät ota niitä huomioon. Tutkimusten mukaan jatkuvasti laihduttavat ihmiset eivät useinkaan tunnista syöneensä tarpeeksi. Nälkäkuurit heikentävät kykyä huomata kylläisyys.

Säännölliset ruokailuajat ovat yleensä hyväksi. Niille, jotka syövät hyvälla halulla, oli nälkä tai ei, niistä voi kuitenkin olla haittaa, sillä silloin tulee syötyä tavan vuoksi, kun kerran on ruokailuaika. Miksi toisilla on niin valtava ja lähes loputon ruokahalu?

Mieti, miksi ruokaa tekee mieli?

Eläinkokeissa on havaittu, että leptiini-niminen hormoni tai pikemminkin sen puute vaikuttaa ruokahaluun. Leptiini syntyy rasvakudoksessa, ja se ilmoittaa aivoille, että keho on kylläinen ja ruokailun voisi jo lopettaa. Hiirikokeissa leptiinin puute johti ylensyöntiin, ja lihavat hiiret taas laihtuivat leptiinin avulla.

Leptiinihoidon ei kuitenkaan ole havaittu vaikuttavan ihmisiin samalla tavalla kuin hiiriin. Lihavuuden selitysyrityksistä yksikään ei ole osoittautunut kaikkiin päteväksi. Useimmat voivat syyttää lähinnä itseään siitä, millaisia ruokailutottumuksia ovat itselleen kehittäneet. Onneksi ruokailutottumukset ovat muutettavissa.

Jotkut naiset törmäävät ongelmaan ensimmäistä kertaa silloin, kun he muuttavat yhteen ison, nälkäisen miehen kanssa. Mies tuntuu syövän kaikkea kaksin verroin enemmän. Aamiaisella hän vetää puolikkaan ruisleipää, ja iltapalana menee broileri nahkoineen päivineen. Yhteisissä ruokahetkissä vaanii vaara, että omatkin annokset alkavat pikkuhiljaa kasvaa ja vähitellen tulee itsekin syötyä enemmän.

Jotkut antavat elintarvikkeiden pakkauskoon määrätä. Suurten pakkausten vuoksi ostamme usein enemmän kuin tarvitsisimme. Parempi jättää se kattilan pohjalle jäänyt kermakastike syömättä kuin syödä se vain sen takia, ettei se menisi hukkaan.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä on tärkein ilmastotekosi?


KUNTO PLUS suosittelee