Eri värisiä lautasia

Mitä suurempi kontrasti ruuan ja lautasen värin välillä, sitä vähemmän ruokaa tulee popsittua.

© iStock

Neljä arkista asiaa, jotka voivat vesittää painonpudotuksen

Pienilläkin asioilla voi olla iso merkitys.

tiistai 31. tammikuuta 2017 teksti Maria Jespersen

Jos paino ei putoa hyvistä yrityksistä huolimatta, syynä saattavat olla pienet arkiset asiat, jotka saavat syömään päivittäin hieman yli tarpeen – ja joiden merkitystä hoikistumisen kannalta ei heti tulisi ajatelleeksi.

Pienillä muutoksilla voi kuitenkin kokeilla vaikuttaa päivittäin syödyn ruuan määrään, jolloin vaakakin voi pian näyttää toivotumpia lukemia. Listasimme neljä arkista asiaa, jotka vaikuttavat annoskokoihin vaivihkaa, sekä vinkit tapojen parantamiseen.

1. Väärän väriset lautaset

Lautasen väri vaikuttaa sille lastatun ruuan määrään. Esimerkiksi pastaa voi tulla syötyä jopa 30 prosenttia enemmän valkoisilta kuin mustilta lautasilta. Lautasen väri kannattaakin valita niin, että se eroaa mahdollisimman paljon syötävän ruuan väristä.

2. Liian suuret lautaset

Sama määrä ruokaa voi eri kokoisille lautasille annosteltuna antaa vaikutelman joko runsaasta tai nirkoisesta ateriasta. Jos annoskoot tuppaavat lähtemään lapasesta, kokeile pienempiä lautasia, sillä niillä pienempikin ruokamäärä näyttää enemmältä, kun lautanen näyttää täydemmältä.

3. Ruokailu tv:n ääressä

TV:n ääressä syötäessä kitaan katoavan ruuan määrään kiinnitetään automaattisesti vähemmän huomiota, kun ajatukset ovat ruudun tapahtumissa. Brittitutkimuksessa todettiin, että tv:tä katsottaessa tai muuten muuhun kuin ruokailuun keskityttäessä ruokaa syödään enemmän paitsi itse aterialla, myös myöhemmin sen jälkeen. Ateriat kannattaa siis nauttia ruokapöydän ääressä. Äärimmäistä itsekuria voi kokeilla harjoittaa syömällä peilin edessä.

4. Liian himmeä valaistus

Myös valaistus voi vaikuttaa syödyn ruuan määrään. Yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin ruokailijoiden syövän paitsi vähemmän, myös terveellisemmin hyvin valaistuissa tiloissa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee