Nainen yrittää kiskoa farkkuja kiinni

Kiristävätkö pöksyt? Tykkäätkö matematiikasta? Uusi menetelmä voi olla juuri sinun mieleesi. KUNTO PLUSSAN asiantuntijalla on tosin epäilyksensä.

© iStock

Painonpudotusmenetelmä matematiikan ystäville

Kaikki on sallittua, mutta määrät vaihtelevat päivästä toiseen - eikä nyt puhuta kaloreista vaan grammoista. Aamu- ja iltapainon erotus kertoo, paljonko seuraavaksi on sallittua syödä.

perjantai 20. tammikuuta 2017 teksti KUNTOPLUS

Matematiikka apuna painonpudotuksessa

Jos jaksat punnita alituiseen niin itseäsi kuin ruokaasikin, uusi matemaattinen painonpudotusmenetelmä saattaa olla mieleesi.

Menetelmän takana on tanskalaisen Aalborgin yliopiston systeemitekniikan professori Jacob Stoustrup, joka itse pudotti opeillaan 7,4 kiloa 31 päivässä.

Haluaisitko pudottaa painoa ilman kaloreiden laskemista? 16/8-pätkäpaasto voi olla vastaus – lue lisää täältä

Näin se toimii

Aluksi on päätettävä, paljonko haluaa kuukaudessa laihtua. Esimerkkitapauksessamme tavoite on 5 kiloa. Sitten pudotustavoite jaetaan päivää kohden, jolloin esimerkkitapauksessamme päivätavoitteeksi saadaan noin 165 grammaa.

Tämän jälkeen käydään vaa'alla joka aamu ja ilta, ja näitä lukemien erotuksesta vähennetään edelleen päiväkohtainen painonpudotustavoite.

Jos iltapaino on esimerkiksi 80 kiloa ja aamupaino 79 kiloa, vähennetään ensin iltapainosta aamupaino: 80 kg - 79 kg = 1 kg eli 1 000 grammaa, josta vähennetään vielä päiväkohtainen painonpudotustavoite: 1 000 g - 165 g = 835 g. Kyseisenä päivänä saa siis syödä 835 gramman edestä.

Menetelmän isä Jacob Stoustrup painottaa, että sallituissa rajoissa kannattaa syödä terveellistä ruokaa, jotta ruokavaliosta ei jää puuttumaan tärkeitä ravintoaineita.

Professori itse söi etenkin kasviksia, lihaa sekä terveitä rasvoja, mutta nautiskeli silloin tällöin myös punaviinillä ja suklaalla.

Jos haluat vauhdittaa rasvanpolttoa ruokavalion avulla, ketogeeninen dieetti saattaa olla toimiva strategia. Lue, mistä siinä on kyse.

"Pähkähullu kuuri"

KUNTO PLUSSAN ravitsemusasiantuntija tyrmää matikkakuurin:

– Se on aivan järjetön, koska siinä ei oteta huomioon ruuan terveellisyyttä tai täyttävyyttä. Kehon painon käyttäminen päiväittäisten ruokamäärien laskemiseen on myös päätöntä, koska paino voi monesta syystä vaihdella jopa muutamia kiloja päivästä toiseen.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee