Aineenvaihdunta pitää elimistön käynnissä

Perusaineenvaihdunnan kulutus tarkoittaa sitä energiamäärää, jonka elimistö käyttää elintoimintojen ylläpitämiseen.

perjantai 18. joulukuuta 2009 teksti KUNTOPLUS

Aineenvaihdunta pitää elimistön käynnissä ja elimistö tarvitsee toimiakseen jatkuvasti energiaa. Peruselintoimintoihin, kuten hengitykseen, sydämen toimintaan jne., kuluu noin 70 prosenttia koko energiankulutuksesta. Loput 30 prosenttia kuluvat liikkumiseen ja ruuansulatukseen.

Lihaskudos kuluttaa runsaasti energiaa, kun taas rasvakudos ei kuluta energiaa juuri lainkaan. Tämän vuoksi lihaksikkailla ihmisillä on yleensä korkeampi aineenvaihdunta kuin henkilöillä, joiden kehon rasvaprosentti on korkea.

Perusaineenvaihdunnan mittaaminen

Elimistö vapauttaa sokerista, rasvoista ja valkuaisaineista energiaa elimistön käyttöön. Energiankulutus mitataan hapenkulutuksen ja hiilidioksidin tuoton perusteella. Tämä niin sanottu aerobinen energiantuotto kuluttaa happea ja prosessissa vapautuu hiilidioksidia, vettä ja typpeä.

Mittaamalla hapenkulutusta ja hiilidioksidin tuottoa voidaan laskea paljonko energiaa vapautuu. Perusaineenvaihdunta määritetään epäsuoralla kalorimetrialla käyttäen hengityskaasuanalysaattoria.

Oman perusaineenvaihduntansa voi arvioida seuraavalla kaavalla, mutta tulos on vain arvio, joka ei ota huomioon yksilöllisiä eroja.

Perusaineenvaihdunta:
Miehet = 1 kcal/h x paino (kg)
Naiset = 0,9 kcal/h x paino (kg)

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee