Nainen avaa verhoja

Aamun sarastuksesta nauttiminen voi näkyä ajan mittaan myös vyötäröllä. 

© iStock

Aamun valo voi auttaa painonpudotuksessa

Aamun sarastuksesta nauttiminen voi tutkitusti auttaa laihdutuksessa.

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017 teksti Jeanette Linder

Vaellat silmät puolitangossa suihkuun etkä vahingossakaan avaa verhoja ennen kuin on aivan pakko. Kuulostaako tutulta? Jos vyötärölle on kertynyt hieman ylimääräistä, kannattaa harkita aamurutiineihin pientä muutosta - aamun varhaiset valonsäteet saattavat nimittäin yllättäen olla hyödyksi painonpudotuksessa.

54 koehenkilön tutkimuksessa kävi ilmi, että niillä, jotka altistuivat luonnonvalolle heti aamulla, oli pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka altistuivat valolle vasta myöhemmin päivästä. 

20 minuuttia riittää

Valo säätelee ihmisen vuorokausirytmiä eli sisäistä kelloa. Sisäisen kellon jätättäminen on tavallista talvisaikaan, kun valoa on vähemmän, ja kaamosoireilijoilla paino voi nousta pimeään vuodenaikaan, kun ruokahalu lisääntyy ja makea maistuu etenkin iltapäivän ja illan väsymykseen. Valo näyttäisi myös tutkitusti vaikuttavan aineenvaihduntaan, ja aiemmissa tutkimuksissa valon on todettu voivan vaikuttaa myös nälän ja kylläisyyden säätelyyn.

Tutkijoiden mukaan jo 20-30 minuutin valoaltistus riittää, joten kevätaamuista kannattaa ottaa ilo irti ja avata verhot heti, kun kello soi. Talvisaikaan kirkasvalolamppu tuo valon aamuihin.

Lähde: PLOS One

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee