Nainen näyttää kiinteää vatsaansa
© iStock

Kunnon yöunista vauhtia palautumiseen ja tehoa treeniin

Treenin ja ruokavalion lisäksi tavoitteellinen treenaaja tarvitsee myös kunnon unia.

tiistai 29. elokuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Oikea treeni ja terveellinen ruokavalio ovat kiistatta parhaita konsteja silloin, kun tavoitteena on vahvempi, terveempi ja kiinteämpi keho. Ne eivät kuitenkaan vielä yksinään riitä parhaisiin mahdollisiin tuloksiin.

Liikkumisen ja syömisen lisäksi on nimittäin syytä kiinnittää myös huomiota riittävään unen saantiin sekä unen laatuun. Unen määrän lisäksi merkitystä on myös sillä, mihin aikaan yöpuulle käydään. Yöunen virkistävin vaihe osuu alkuyöhön eli unen ensimmäisiin tunteihin, ja ihanteellisin nukkumaanmenoaika on noin klo 22–23 aikaan. Mitä enemmän syvää unta yöhön mahtuu, se paremmin se palauttaa ja virkistää myös treenaajaa. Levossa lihakset kasvavat ja aivot ja muu elimistö saavat kaivatun palautumistauon. Kunnollinen palautuminen auttaa saamaan jälleen enemmän irti uusista treeneistä.

Helpoimmin unirytmiä voi pitää yllä, kun nukkumaan mennään ja sängystä noustaan suunnilleen samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin ja lomilla. Univaje etenkin alkuyöstä näyttäisi vähentävän elimistön testosteronin tuotantoa, mikä vaikuttaa myös lihasten kasvuun, ja se toisaalta lisää stressihormoni kortisolin tuotantoa ja voi näin jouduttaa rasvan kertymistä keskivartaloon. 

Nukahtamisvinkit parempiin uniin

Unen tuloa voi kokeilla jouduttaa seuraavilla konsteilla:

  • Ota illalla lämmin, rentouttava kylpy.

  • Ota hyvä – muttei liian jännittävä – kirja mukaan petikaveriksi.

  • Sammuta hyvissä ajoin älylaitteet ja tietokoneet, joiden sininen valo huijaa aivoja luulemaan, että päivä on vielä parhaimmillaan.

Kauniita unia!

Ehkä sinua kiinnostaa...