Nainen juo vettä pullosta.

Elimistösi osaa kertoa, milloin vettä on saatu tarpeeksi.

© iStock

Tästä tiedät, oletko juonut riittävästi

Paljonko vettä ihminen oikeasti tarvitsee? "Kaksi litraa päivässä" ei ole ainoa ohjenuora.

tiistai 25. lokakuuta 2016 teksti Jeanette Linder

"Kaksi litraa päivässä" on monille tuttu riittävän nesteensaannin nyrkkisääntö. Omaa nestetarvettaan voi litrojen mittaamisen lisäksi arvioida yksinkertaisesti omien tuntemusten perusteella juodessa.

Tutkijoiden mukaan vesilasillisen nauttiminen tuntuu nimittäin erilaiselta riippuen siitä, onko nestettä saatu liian vähän tai liian paljon. Tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa kaksi koehenkilöiden ryhmää arvioi tuntemuksiaan vesikulauksen jälkeen asteikolla 1 - 10, jossa 10 merkitsi erittäin vaivalloista. Toisessa ryhmässä osallistujat olivat juoneet jo runsaasti, toisessa osallistujilla oli lievä nestevaje.

Tulokset osoittivat, että vastikään runsaasti juoneilla veden kumoaminen oli työläämpää kuin nestevajeesta kärsivillä. He arvioivat tuntemuksensa viitosen arvoiseksi, janoiset koehenkilöt puolestaan keskimäärin ykkösen arvoiseksi.

Magneettikuvaukset tukivat tutkimuksen tuloksia: niissä todettiin, että nieleminen aktivoi tiettyjä aivojen alueita enemmän silloin, kun juoja oli saanut jo liikaa nestettä - aivot yrittävät ikään kuin tehdä liiasta juomisesta mahdollisimman hankalaa. Riittävän nesteensaannin voineekin tunnistaa siitä, miten helpolta juominen tuntuu - väkisin ei kannata vettä kumota.

Lähde: Monashin yliopisto

Ehkä sinua kiinnostaa...