Pari hymyilee vuoteessa
© iStock

Seksiä harrastetaan entistä vähemmän

Seksi on sekä hauskaa että hyödyksi terveydelle, mutta vällyjen välissä ilakoidaan aina vain harvemmin.

torstai 24. elokuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Seksi on paitsi lystiä, myös tutkitusti hyödyllistä terveydelle. Lemmenleikit ja etenkin orgasmit voivat muun muassa pienentää eturauhassyövän riskiä, laskea verenpainetta ja parantaa mielialaa. Seksi auttaa myös lujittamaan pariskunnan välistä suhdetta.

Lue myös: Näissä töissä masennus on yleisintä.

Näinä päivinä seksiä kuitenkin harrastetaan entistä vähemmän niin Suomessa kuin maailmalla. Yhdysvaltalaistutkimuksessa tulokset olivat saman suuntaisia kuin Suomessa Väestönliiton selvityksessä: seksisessiot harvenevat vuosi vuodelta. Kumppaninsa kanssa avio- tai avoliitossa asuvat yhdysvaltalaiset harrastivat seksiä vuosittain 16 kertaa harvemmin vuosina 2010 - 2014 verrattuna vuosiin 2000 - 2004. Kaikenkaikkiaan yhdysvaltalaisilla oli vuosittain 9 lempimiskertaa vähemmän vuosina 2010 - 2014 kuin vuosina 1995 - 1999.

Oletko kuullut, että treenilläkin voi parantaa seksielämää?

Psykologian professori Jean Twenge San Diegon osavaltionyliopistosta ei osaa vielä sanoa, miksi seksi vähentyy. Osasyynä saattavat kuitenkin olla älylaitteet, jotka syövät suuren osan ihmisten ajasta - somessa pyöriessään ihmiset ovat vähemmän läsnä toisilleen tosielämässä.

Twenge mainitsee myös aiemman tutkimuksen, jonka mukaan yli 30-vuotiaiden yhdysvaltalaisten onnellisuus vähentyi vuosien 2000 ja 2014 välillä. Kenties vähentyneellä seksillä on osansa tässäkin.

Ehkä sinua kiinnostaa...