Rakastunut pariskunta
© iStock

Pahimmat rakkausmyytit, joihin ei kannata uskoa

Uskot luultavasti kaikkein tuhoisimpiin rakkausmyytteihin. Mutta ei hätää, me romutamme ne hetkessä!

keskiviikko 22. helmikuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Pahin myytti rakkaudesta on se, että kaikki rakastuvat ja että rakkaus kestää ikuisesti. Pettymys on valtava, kun  näin ei tapahdukaan. Tutkijat jakavat rakastumisen neljään vaiheeseen: ensin valitsemme parin, sitten rakastumme häneen, rakastumisvaihe päättyy ja vasta sitten todellinen rakkaus alkaa.

Parinvalinta

Parinvalintavaihe alkaa jo lapsuudessa ja kestää rakastumiseen saakka. Noina vuosina mietimme, millaiseen ihmiseen voisimme rakastua, ja suurin osa tästä työstä tapahtuu aivoissa.

Rakastuminen

Rakastumisvaiheessa uskomme, että rakkaus kestää ikuisesti. Syypää tähän on elimistön erittämä aine nimeltä dopamiini, joka auttaa meitä myös sulkemaan silmämme kumppanin puutteilta. Siksi tämän vaiheen jälkeen voi seurata pettymys, kun näemme kumppanin äkkiä selvemmin. Tässä vaiheessa aivot erittävät myös ainetta, joka vaikeuttaa nukkumista, aiheuttaa sydämentykytystä ja mustasukkaisuuden ja levottomuuden tunteita.

Rakastuminen päättyy

Rakastumisen päättyessä aivot alkavat taas toimia normaalisti, ja kenties huomaamme puutteita valitsemassamme kumppanissa. Tämä ei kuitenkaan ole suhteen loppu vaan välttämätön vaihe ennen varsinaista rakastamista.

Aito rakkaus

Aivojen erittämät aineet saavat meidät varmoiksi siitä, että olemme valinneet juuri oikean kumppanin. Moni saattaa myös lopettaa suhteen ensirakastumisen loppuessa, mutta jos suhteeseen jää, tuloksena on aito rakkaus, joka on äkkirakastumista pitkäkestoisempaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...