Pari harrastaa seksiä
© iStock

Miksi seksin jälkeen voi tuntua kipua

Onko kyse vakavasta oireesta? Ei varmaankaan... Alapää voi tuntua seksin jälkeen kipeältä monesta eri syystä.

tiistai 28. maaliskuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Vaikka seksi onkin kaunista ja ihanaa, monet naiset saattavat silti kärsiä kivuista yhdynnän jälkeen. Epämukavaan oloon tai kipuihin alapäässä voi olla monia syitä, mutta useimmiten kyse ei ole mistään vakavasta.

Moni ei tule ajatelleeksi sitä, miten tärkeää yhdynnässä on se, että emätin on kunnolla valmis eli laajentunut, joustava ja märkä. Jos emätin on kuiva, vaurioiden riski kasvaa. Ja tietysti kipujen todennäköisyys kasvaa yhtä lailla.

Tavallisin yhdynnän jälkeisen kivun syy on se, että yhdyntä on aloitettu ennen kuin emätin on ollut kunnolla valmis. Yksi ratkaisu ongelmaan on käyttää hieman enemmän aikaa esileikkiin, jolloin emätin kostuu ja laajenee. Toinen keino on käyttää liukuvoidetta, mikä vähentää kipua yhdynnän aikana ja varsinkin sen jälkeen.

Liukuvoide voi olla hyvä ratkaisu myös silloin, jos nainen käyttää e-pillereitä tai muuta lääkitystä, joka vaikuttaa elimistön hormonitoimintaan. Silloin myös emätin kuivuu erityisesti yhdynnän yhteydessä.

Kondomit ja hajusteita sisältävät pesuaineet ja saippuat, joita ei ole tarkoitettu alapään pesuun, voivat myös aiheuttaa vaurioita. Kyse voi kuitenkin olla myös esimerkiksi sukupuolitaudista, joten jos epäilet, että sairaus on kipujen syypää, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Jos kipu jatkuu yhdynnän jälkeen yli vuorokauden tai jos sinulla esiintyy verenvuotoa, se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta, kuten esimerkiksi kystasta. Ota tällöinkin heti yhteyttä lääkäriin.

Ehkä sinua kiinnostaa...