Nainen ja mies ilahtuneena sängyssä
© iStock

Kummalliset, mutta yleiset seksin jälkeiset ilmiöt

Jos näin on käynyt sinulle, et ole todellakaan yksin.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016 teksti Anja Bruneskjold

Ei syytä huoleen - on täysin normaalia kaivata niin omaa rauhaa kuin vaikkapa naistenhuonetta seksin jälkeen.

Iho kutiaa

Seksin jälkeen reisien tai käsivarsien iholla - tai melkein missä vain - voi ilmetä epämiellyttävää kutinaa. Jos et ole sattunut juuri vastikään kokeilemaan uusia ihonhoitotuotteita, syypää saattaa olla kumppanisi siemenneste. Tutkimusten mukaan mahdolliset ihoreaktiot ilmenevät yleensä siinä vaiheessa, kun sperma on ollut kosketuksissa ihoon yli puolen tunnin ajan. Herkistyminen voi kehittyä vasta vuosien kuluttua, ja se voi myös laantua ajan mittaan.

Äkkilähtö naistenhuoneeseen

Kutsuuko luonto joskus yhtäkkiä seksin jälkeen? Sperma voi olla syntipukki tässäkin ilmiössä. Siemennesteen sisältämä hormoninit, prostaglandiinit, voivat aiheuttaa esimerkiksi kohdun ja suoliston sileiden lihasten supistelua, jolloin seurauksena voi olla ripulointia.

Oman rauhan kaipuu

Jos seksin jälkeen kumppanin seuran sijaan olisi mieluummin yksin, syynä eivät välttämättä ole väljähtyneet tunteet. Seksin jälkeinen alakulo on varsin yleinen ilmiö, johon voi olla monia syitä.

Polttelu

Tällä viittamme elokuvista tutun yhdynnän jälkeisen sauhuttelun sijaan polttavaan tunteeseen virtsatessa. Se ei nimittäin suinkaan välttämättä johdu sukupuolitaudista vaan hetkellisesti ärtyneiden limakalvojen reaktiosta. Jos polttelua tai kirvelyä esiintyy usein, kannattaa kuitenkin käydä näyttäytymässä lääkärille.

Ehkä sinua kiinnostaa...