Nainen hautaa kasvonsa käsiinsä
© iStock

Seitsemän masennuksen merkkiä

Masennus voi oireilla esimerkiksi epämääräisinä kipuina.

lauantai 11. helmikuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Masennusta ei aina osata heti tunnistaa, sillä masentunut voi oireilla monin eri tavoin, myös fyysisesti. Masennuksen ensi oireena voikin olla jokin epämääräinen kiputila.

Jatkuvat kivut

Monet masennuksesta kärsivät hakeutuvat lääkäriin alunperin erilaisten kipujen takia. Masennuksen oireina voi olla niin selkä-,  vatsa- kuin pääkipuakin.

Painon muutokset

Masennuksesta voi kertoa myös niin merkittävä painonnousu kuin -laskukin. Masentunut mieliala voi toisilla viedä ruokahalun, toiset taas saattavat hakea esimerkiksi herkuttelusta lohtua.

Mielihyvän puute

Kun elämä koettelee, on täysin normaalia, jos siipi on maassa jonkin aikaa ja suru vetää mieltä synkäksi. Jos iloton olo jatkuu viikkoja, voi kyse olla masennuksesta.

Turta olo

Jos mikään ei tunnu miltään, eikä aamuisin kiinnostaisi edes nousta sängystä, voi olla aika hakea ammattiapua.

Liiallinen alkoholinkäyttö

Onko yömyssy muuttunut jo melkein pulloksi? Alkoholi voi vaikuttaa tarjoavan pakotien ongelmista ja ikävistä tunteista, mutta valitettavasti liika juominen oikeasti vain pahentaa tilannetta.

Alituinen sometus

Yhdysvaltaisen Pittsburghin yliopiston tutkimuksessa todettiin masennusta esiintyvän todennäköisemmin niillä nuorilla aikuisilla, jotka viettivät enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: Mitä kaikkea Instagram-tilisi voikaan kertoa sinusta.

Aloitekyvyttömyys

Masennus vie tarmon niin työpaikalla kuin kotonakin, ja pienetkin asiat voivat tuntua suurilta ponnistuksilta. Kyse ei siis suinkaan ole laiskuudesta tai saamattomuudesta. Tietyissä töissä masennutaan enemmän kuin muissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...