Nainen syö yksin ja katselee kännykkäänsä
© iStock

Peilin edessä ateriointi saa ruoan maistumaan paremmalta

Syötkö sinäkin yksin tv:n ääressä? Lopeta moinen oitis. Enemmän iloa ateriasta saat nimittäin katselemalla itseäsi peilistä syödessäsi.

maanantai 28. elokuuta 2017 teksti Karen Vedel

Ruoka maistuu paremmin, kun saa syödä seurassa, tämähän jo tiedettiin.

Uusi tutkimus osoittaa, että sama vaikutus on myös peilillä – mutta ei missään nimessä tv:llä.

Näin raportoi The Telegraph.

Japanilaistutkijat halusivat tutkia tätä "sosiaalisena helpontumisensa" tunnettua ilmiötä vielä tarkemmin.

Tutkijat halusivat selvittää, voisiko saman myönteisen vaikutuksen tuottaa laittamalla peilin syöjän eteen ja huijata näin aivoja uskomaan, että ateriointihetkellä paikalla on myös seuraa.

Tutkija Ryuzaburo Nakata Nagoyan yliopistosta kertoo:

”Halusimme selvittää vähimmäisedellytykset syömiseen liittyvälle sosiaaliselle helpontumiselle. Tarvitseeko toisen henkilön olla fyysisesti paikalla vai riittäisikö jokin viite läsnäolosta?” 

Tutkimukseen osallistui 16 iältään 65–74-vuotiasta henkilöä, jotka söivät makeaa tai suolaista popcornia yksin, peilin edessä ja sen jälkeen kuvaruudun äärellä, josta he näkivät itsensä syömässä. Syömisen jälkeen he saivat arvioida ruoan maittavuuden.

Erot eri kokemusten välillä olivat merkittävät: peili teki syötävästä 25 prosenttia makeampaa, 21 prosenttia herkullisempaa ja 12 prosenttia laadukkaampaa.

Peilin edessä ruoka myös paitsi maistui paremmalta, se myös maistui paremmin: osallistujat nimittäin myös söivät enemmän peilin edessä.

Tutkijat toistivat kokeen myös niin, että peilin tilalle laitettiin kuvia syövistä osallistujista, ja myös tällöin ruoka maistui paremmin. 

Tutkijat toivovat, että tulosten avulla voitaisiin auttaa parantamaan etenkin yksinäisten ikääntyvien ihmisten ruokahalua ja ruokailukokemuksia.

Ehkä sinua kiinnostaa...