Näin tunnistat valheen JOKA KERTA

Näillä nikseillä nappaat valehtelijan itse teosta!

tiistai 22. marraskuuta 2016 teksti Julie Johannesen

Kukapa ei olisi joskus turvautunut pieneen valkoiseen valheeseen - vaikkei sitä mielellään myöntäisikään. Mutta mistä tietää, milloin juttukaveri puhuu pötyä? Annamme kuusi valheenpaljastusvinkkiä!

Katse vaeltaa sivulta toiselle

Kun ihminen valehtelee, hänen katseensa saattaa kulkea vasemmalta oikealla - ja takaisin. Ihminen etsii tällöin vaistomaisesti pakotietä tilanteesta.

Silmien tiheä räpäyttely

Normaalisti ihminen räpäyttää silmiä noin viisi, kuusi kertaa minuutissa. Valetta päästellessään tai muuten stressaantuneena ihminen voi räpytellä silmiä useammin. On toki hyvä huomioida, että räpyttely vaihtelee yksilöllisesti. Räpyttelytiheyden muutos keskustelun aikana voi kuitenkin kieliä siitä, että suusta pääsee jotain muuta kuin totuuksia.

Kasvojen koskettelu

Valehtelu voi ilmetä myös kasvojen kosketteluna - tarkkaile siis hipelöikö juttukumppanisi esimerkiksi ohimoitaan tai nenäänsä.

Huulten puristelu 

Valehdeltaessa suu saattaa kuivua, jolloin valepukki voi painella huulia yhteen tuottaakseen enemmän sylkeä suuhun.

Nyökyttely tai pään puistaminen

Valehdellessaan ihminen saattaa puistaa päätään tai nyökätä ikään kuin väärin päin kertomansa kanssa - ilmeisesti pään liikkeen saaminen mukaan valehteluun on yllättävän vaikeaa.  

Mihin katse kääntyy?

Oikeakätiset katsovat yleensä vasemmalle, kun he kysyttäessä yrittävät visualisoida jonkin oikeasti muistansa asian. Jos oikeakätinen katsoo sen sijaan kysymykseen vastatessaan vasemmalle, hän saattaa yrittää visualisoida mielessään jotain kuviteltua tarinaa.

Eleiden tulkinnassa kannattaa kuitenkin olla varovainen - se, mikä toisella paljastaa puijaamisen, voi toiselle olla vain piintynyt tapa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...