Vaalea nainen nojaa leukaansa käteensä huolestuneen näköisenä
© iStock

Illanvirkuilla on suurempi riski sairastua masennukseen

Ovatko illat elämän parasta aikaa ja varhaiset aamut yhtä tuskaa? Unirytmin muuttamiseen olisi hyvä syy.

maanantai 2. lokakuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Illanvirkuilla, jotka mieluusti käyvät petiin vasta yömyöhällä ja vastaavasti nukkuvat mielellään pitkään, masennuksen riski on suurempi kuin niillä, jotka eivät pysy tolpillaan iltauutisia pidempään ja heräävät aamuilla varhain. Riski kasvaa entisestään, jos illanvirkku sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Huhtikuussa 2017 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 476 osallistujan mielialaa ja unitottumuksia. Koska vuorokausirytmiin vaikuttaa myös maantieteellinen sijainti, tutkimukseen haettiin osallistujia sekä Chicagosta Yhdysvalloista että Thaimaasta.

Molemmissa ryhmissä kävi ilmi, että illanvirkuksi todetuilla osallistujilla oli enemmän masennuksen oireita kuin aamuvirkuilla, vaikka tutkimuksessa huomioitiin muut masennusta aiheuttavat tekijät, kuten ikä ja unen laatu. 

Masennus voi kakkostyypin diabetesta sairastavilla vaikuttaa myös sairauden itsehoitoon ja verensokerin omaseurantaan, mikä voi altistaa esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen liittyville lisäsairauksille.

Tutkijoiden mukaan lisää tutkimusta tarvittaisiin selvittämään masennuksen ja vuorokausirytmin välisestä yhteydestä, sekä esimerkiksi kirkasvalohoidon ja melatoniinin käytöstä rytmin muuttamisessa.

Univaikeudet voivat kuitenkin lisätä masennuksen riskiä niin illan- kuin aamunvirkuillakin.

Ehkä sinua kiinnostaa...