Nainen haukottelee

Haukotus paljastaa fiksuutesi. 

© iStock

Haukotus voi paljastaa fiksuutesi

Älä suotta yritä tukahduttaa haukotusta - haukotuksen pituus voi nimittäin kertoa aivosolujen määrästä.

tiistai 11. lokakuuta 2016 teksti Irene Brøndum

Pitkä haukotus viittaa suuriin aivoihin ja runsaaseen aivosolujen määrään, lyhyt haukotus päinvastaiseen. Tähän tulokseen yhdysvaltaistuktijat tulivat tutkittuaan tarkasti YouTube-videoita eläinten ja ihmisten haukottelusta.

Pieniaivoiset eläimet, joilla vähemmän aivosoluja aivokuoressa, tuottavat lyhyempiä haukotuksia kuin eläimet, joilla on suuremmat aivot ja enemmän aivosoluja. Esimerkiksi hiiren haukotus kestää alle puolitoista sekuntia.

Ihmisillä pisin haukotus

Suurilla eläimillä, kuten norsuilla, on suurikokoiset aivot, mutta nekään eivät yllä lähellekään ihmisten keskimäärin yli 6,5-sekuntista haukotusta.

Tämä johtuu aivosolujen määrästä, joka ihmisillä on ylivoimaisesti suurin. Monien tutkijoiden mielestä haukotuksen tarkoituksena on viilentää ankarasti työskenteleviä aivoja, jolloin tehokkaammat aivot tarvitsivat myös tehokkaamman - eli pidemmän - viilennyksen.

Miksi haukotus tarttuu

Aloitko haukotella tätä lukiessasi? Se ei välttämättä kerro jutun tasosta, vaan on varsin normaali reaktio - haukotus tarttuu helposti, vaikka tartuttaja olisi täysin tuntematon.

Syytä siihen, miksi haukotus tarttuu, ei tarkkaan tiedetä. Sen on kuitenkin usein oletettu liittyvän laumojen keskinäiseen viestintään - haukotuksella ilmaistaisiin, että on esimerkiksi aika käydä levolle. Haukottelua esiintyy myös monilla suurilla nisäkkäillä, kuten simpansseilla ja koirilla. 

Lähde: Biology Letters

Ehkä sinua kiinnostaa...