Surullinen nainen katselee ikkunasta ulos
© iStock

4 ruoka-ainetta, jotka voivat pahentaa lievää masennusta

Jos alakulo on saanut yliotteen, vältä näitä ruoka-aineita, jotka voivat vain pahentaa tilannetta.

maanantai 12. kesäkuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Masennuksesta kärsivän kannattaa kokeilla tiettyjä ruokavaliomuutoksia, jotta tila ei ainakaan pahenisi. Tietyt ruoat ja juomat voivat nimittäin pahentaa masennusta.

Leivonnaiset ja makeiset

Leivonnaiset sisältävät yleensä lähinnä pitkälle jalostettua vehnäjauhoa sekä runsaasti sokeria, makeiset lähinnä vain sokeri. Ne toki piristävät mieltä hetkeksi, mutta vaikutus on kovin lyhytaikainen ja sitä seuraava verensokerin romahdus voi vetää mielen jopa entistä matalammaksi

Täysjyväviljat, kasvikset ja hedelmät ovat parempi vaihtoehto, sillä ne auttavat pitämään verensokerin tasaisena.

Energiajuomat

Energiajuomissa on yleensä hurjasti kofeiinia, joka on suurina määrinä liitetty sekä masennukseen että ahdistukseen. Ne sisältävät usein myös runsaasti sokeria, joka voi aiheuttaa verensokerin ja näin myös mielialan heilahteluja.

Alkoholi

Pikku naukku voi tuntua rentouttavalta, mutta todellisuudessa alkoholilla on mielialaan lähinnä negatiivisia vaikutuksia, ja se voi myös pahentaa lievää masennusta ja ahdistusta. Alkoholi heikentää myös unen laatua, mikä saa olon tuntumaan entistä kurjemmalta.

Aspartaami

Esimerkiksi kevytlimsoissa makeutusaineena käytettävän aspartaamin on todettiin yhdysvaltalaistutkimuksessa pahentavaan masennuksen oireita. Vaikutuksista on tosin kiistelty.

Ehkä sinua kiinnostaa...