Nainen hikoilee juoksumatolla

Uuden tutkimuksen mukaan hikoilun määrä ei riipu sukupuolesta.

© iStock

Naiset hikoilevat yhtä paljon kuin miehet

Jos luulit hikoilevasi miehiä vähemmän, olit väärässä! Hikoilun määrä ei nimittäin riipukaan sukupuolesta.

tiistai 7. maaliskuuta 2017 teksti Maria Jespersen

Vaikka hikoilu on kehon luonnollinen tapa viilentää itseään, monet naiset kuvittelevat silti hikoilevansa paljon vähemmän kuin miehet.

Jos luulit, että miehet todella hikoilevat naisia enemmän, voit korjata käsityksiäsi. Hikoilun määrä ei nimittäin riipu sukupuolesta vaan ihmisen koosta.

Australialaisen Wollongongin yliopiston tutkimuksessa tultiin tähän tulokseen. Tulokset on julkaistu hiljattain Experimental Physiology -lehdessä.

Tutkimuksessa 60 eri kokoista osallistujaa, joista 36 oli miehiä ja 24 naisia, pyydettiin tekemään samat fyysiset harjoitteet 28 asteen lämmössä ilmankosteuden ollessa 36 prosenttia. 

Hikoilu on monen tekijän summa

Keho voi viilentää itseään sekä lisäämällä hien tuotantoa että kiihdyttämällä verenkiertoa. Koehenkilöiltä mitattiin näitä molempia. 

Tutkimuksessa ruumiinrakenteeltaan voimakkaat koehenkilöt hikoilivat hoikempia enemmän. Hoikilla taas verenkierto kiihtyi voimakkaita enemmän. Mitä enemmän kehossa siis on pinta-alaa eli mitä isompi ihminen on, sitä enemmän hän hikoilee.

Tutkimus ei siis sulje pois sitä mahdollisuutta, että miehet hikoilevat samassa treenissä naisia enemmän. Hien määrä riippuu myös kunnosta, vaatetuksesta, hikirauhasten määrästä ja treenitilan lämpötilasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...