Kaksi naista halaa
© iStock

Miten pitkään kannattaa halata

Halauksen on syytä kestää tietyn verran, jos mielii saada siitä kaiken hyödyn irti.

sunnuntai 5. helmikuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Oletko sinäkin halailijatyyppiä? Se ei ole välttämättä hyvinvointisi kannalta lainkaan hullumpi piirre, etenkin, jos maltat pysyä halauksessa riittävän pitkään.

Halaukset ja läheisyys voivat muun muassa vaikuttaa immuunijärjestelmään, lievittää stressiä ja laskea verenpainetta. Halaaminen näyttäisi lisäävän elimistössä hyvänolon hormonin oksitosiinin tuotantoa ja toisaalta laskevan stressihormonitasoa.

Halauksen kestollakin näyttäisi olevan merkitystä. Vuonna 2005 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että kerrallaan kannattaisi syleillä 20 sekunnin ajan, jos haluaa hyötyä halailun myönteisistä vaikutuksista.

Vuonna 2012 julkaistu tutkimus kuitenkin kertoo, että jo kymmenen sekunnin halaus riittää. Hyviä uutisia siis niille, joista vaikkapa kollegoiden tai omien vanhempien halailu puolen minuutin ajan tuntuu tuskallisen vaivaannuttavalta.


Jos kymmenenkin sekuntia tuntuu pitkältä, halauksia voi alkaa venyttää vähin erin ja pysyä syleilyssä vielä pienen hetken siinä vaiheessa, kun tavallisesti alkaisi jo erkaantua toisen käsivarsilta. Vähitellen pidempi hali alkaa tuntua luontevammalta. Halauksissa kannattaa muutenkin olla antelias: mitä useampi hali päivässä, sitä parempi.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...