Nainen syö purukumia
© iStock

Hymysi voi paljastaa paljonkin hyvinvoinnistasi

Väläyttäessäsi ison hymyn saatat tulla paljastaneeksi myös yhtä sun toista terveydestäsi, joten suuhygieniaan kannattaa suhtautua samalla tarmolla kuin vaikkapa ihonhoitoon.

keskiviikko 1. maaliskuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Suuhun on välillä kurkistaminen - leveä hymy voi nimittäin paljastaa yhtä sun toista terveydentilastasi. 

Suun hyvinvoinnista kannattaakin pitää hyvä huoli, sillä säännöllisellä hoidolla suu pysyy terveenä ja kauniina. Pelkkä hampaiden harjaus ei välttämättä kuitenkaan riitä.

Suuhygieniaan onkin hyvä suhtautua samalla vakavuudella kuin vaikkapa ihonhoitoon: kasvoja ja kroppaa puhdistetaan ja rasvataan joka päivä, ja vähintään saman verran energiaa kannattaa panna myös suun hoitoon.

Hampaat huomataan aina

Vaikka ihosi on heleä ja hiuksesi viimeisen päälle, huonot hampaat pilaavat koko vaikutelman. Esimerkiksi tee ja kahvi tunnetusti aiheuttavat hampaisiin tummentumia, joten hampaat kannattaa pestä vähintään kahdesti päivässä.

Stressin lievityksellä eroon narskuttelusta

Hampaiden kiristely valveilla ja narskuttelu nukkuessa voivat johtua stressistä. Narskuttelu aiheuttaa paitsi kipuja pään alueella myös hampaiden kulumista ja kiillevaurioita. Stressiä lievittämällä voikin edistää myös suun terveyttä - kokeile esimerkiksi meditointia ja lempeää kasvohierontaa.

Hammaslanka kunniaan

Hammaslangan merkityksestä on takuulla jokainen kuullut, mutta lankaus jää helposti väliin hampaita harjattaessa. Pelkkä harjaus ei kuitenkaan puhdista kunnolla hammasvälejä, joihin jää helposti bakteeripeitettä ja plakkia. Käytä siis lankaa vähintään kerran päivässä. 

Hellää hoivaa huulille

Upeasti hohtavat hampaat jäävät helposti huomiotta, jos huulet ovat karheat ja rohtuneet. Kuivat huulet voi kuoria hellästi pehmeällä, kostutetulla hammasharjalla tai sokeripalalla. Kuorinnan jälkeen huulivoidekin pääsee vaikuttamaan tehokkaammin.

Kuka pelkää hammaslääkäriä

Säännölliset visiitit hammaslääkärille ovat suuhygienian a ja o. Kotihoidolla pääsee toki pitkälle, mutta esimerkiksi hammaskiveä ei kotikonstein pysty poistamaan. Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavatkin säästämään pitkällä aikavälillä isommilta remonteilta.

Ehkä sinua kiinnostaa...