Vanhempi vaalea nainen muodostaa sormillaan sydänkuvion
© iStock

5 mielenterveyteen vaikuttavaa asiaa

Tiesitkö, että pikaruoka voi aiheuttaa masennusta? Tai että stressi voi olla perinnöllistä? Lue, mitkä 5 hieman yllättävääkin asiaa vaikuttavat mielenterveyteen.

maanantai 5. kesäkuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

1. Pikaruoka voi aiheuttaa masennusta

Pikaruoka voi olla osaltaan aiheuttamassa masennusta, eikä vaikutus rajoitu vain hampurilaisiin ja ranskalaisiin, vaan ulottuu myös esimerkiksi leivoksiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti pikaruokaa syövillä on 51 % suurempi mahdollisuus sairastua masennukseen kuin niillä, jotka eivät käytä pikaruokaa.

2. Sosiaalinen elämä vahvistaa

Vilkas sosiaalinen elämä vahvistaa mielenterveyttä. Naapureiden kanssa grillailu tai urheiluseuraan kuuluminen vahvistavat tunnetta siitä, että kuuluu johonkin paikkaan ja yhteisöön. Muiden ihmisten seura haastaa myös meitä, mikä puolestaan tekee meistä henkisesti vahvempia.

3. Taipumus stressiin voi periytyä

Archives of General Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, joiden elimistössä on luonnostaan vähän stressihormonia, stressaantuvat muita helpommin. Alhainen stressihormonitaso saattaa olla perinnöllinen ominaisuus, jolloin stressin ja ahdistuksen välttely ei välttämättä tuota tulosta.

4. Terve ruumis, terve mieli

Ei ole yllätys, että fyysinen terveys vaikuttaa myös mielenterveyteen. Kun syöt terveellisesti ja monipuolisesti ja liikut säännöllisesti, olet iloisemmalla mielellä, positiivisempi ja vähemmän stressaantunut.

5. Paniikkihäiriö vaikuttaa sydänterveyteen

 Tutkimuksissa on osoitettu, että paniikkihäiriöistä kärsivillä on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Jos kärsit usein tai toisinaan hikoilusta ja epätavallisen nopeasta hengityksestä, ota yhteyttä lääkäriin.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä on juoksutavoitteesi seuraavan vuoden aikana?


KUNTO PLUS suosittelee