Nainen makaa sängyllä silmät kiinni ja pitelee vatsaansa.
© iStock

4 YLLÄTTÄVÄÄ asiaa, jotka aiheuttavat turvotusta

Tiesitkö, mitkä kaikki asiat voivat aiheuttaa turvotusta ja ilman kertymistä vatsaan?

maanantai 24. lokakuuta 2016 teksti Nina Abildgaard / Costume

Ilmavaivat ja turvonnut olo ovat inhottavia: olo on epämukava ja saattaa pilata mielialan ja sitä kautta kokonaisen päivän.

Mutta mikä oikeastaan aiheuttaa sen, että joskus vatsassa on niin paljon ilmaa, että farkut eivät mene kiinni?

Vaikka söisit terveellisesti, joisit riittävästi vettä ja noudattaisit säännöllistä aterirytmiä, on silti joitakin yllättäviä aineita ja syömistapoja, jotka keräävät vatsaan ilmaa ja tekevät olosta turvonneen.  

Lue, mitkä neljä asiaa ovat tällaisia.

1. Purukumin pureskelu

Purukumia pureskellessa vatsaan ja suolistoon joutuu väistämättä ilmaa. Pahin vaihtoehto on sokeriton purkka, sillä se on makeutettu sokerialkoholeilla, jotka alkavat käydä suolistossa ja kerryttävät silloin ilmaa mahaan ja lisäävät turvotusta.

2. Syöt vääränlaisia hedelmiä ja vihanneksia

Gluteeni ja maitotuotteet voivat aiheuttaa monille ilmavaivoja, mutta tiesitkö, että luumut, parsakaali sekä raa'at vihannekset ja palkokasvit ovat vähintään yhtä kovia turvottajia?


Lue myös: Näin pääset ilmavaivoista iäksi

3. Juot vääriin aikoihin

Jos juot liikaa vettä ennen ruokailua, vatsahapot laimenevat, eivätkä pysty sulattamaan ruokaa täydellä teholla. Lopeta veden juominen puoli tuntia ennen ateriaa ja jatka vasta puoli tuntia aterian jälkeen, jotta ruoka on ehtinyt vatsaan asti ja ruuansulatus on käynnistynyt.

4. Juot pillillä

Pillillä juodessa vatsaan ja suolistoon kertyy runsaasti ylimääräistä ilmaa, joka jää suolistoon jumiin, jolloin olo on kuin kaasuilmapallolla. 

Ehkä sinua kiinnostaa...